Aansluiting glastuinbouwgebied Alton op warmtenet HVC komt dichterbij

De aansluiting van glastuinbouwgebied Alton op het ruim 9 km lange warmtenet van grondstoffen-, afval- en energiebedrijf HVC in Alkmaar kan volgend jaar beginnen, mits er een leveringscontract komt met groenteteeltbedrijf NH Paprika en mits de gemeente Heerhugowaard garandeert dat 2.500 nieuwbouwwoningen een aansluiting op het net krijgen. Dat stelt het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN), zo meldt Greenport Noord-Holland Noord.

„De prioriteit ligt de komende maanden bij de realisatie van het warmtenet”, aldus gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN. Hij zegt dat er momenteel gewerkt wordt aan een leveringscontract tussen HVC en NH Paprika. Het groenteteeltbedrijf kan met 125.000 gigajoule de eerste grote warmteafnemer in het gebied worden.

In Alton bestaat volgens Vlaming de mogelijkheid om de aanleg van het warmtenet te combineren met de aanleg van glasvezelinternet, een lokaal CO2-net en een wegverbreding. „De komende maanden wordt onderzocht hoe dit ’werk-met-werk-maken’ vorm kan gaan krijgen”.

Bio-CO2
Voor de levering van externe CO2 wordt eveneens naar HVC gekeken. Bij de biomassa energiecentrale van dit bedrijf in Alkmaar kan jaarlijks 65.000 ton bio-CO2 worden afgevangen. Dit project – een samenwerking tussen HVC, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Ocap-Linde Gas en ECW (het energiebedrijf van Agriport A7) – kan al op SDE+-subsidie rekenen. Desondanks kampt de businesscase met een onrendabele top van €13 miljoen. Aan het ministerie van Economische Zaken is daarom gevraagd om een eenmalige investeringssubsidie. Het departement beraadt zich daar nog op

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties