Zimbabwaanse rozenteler Aart Nugteren: ‘Alle verandering is mooi meegenomen’

Rozenteler Aart Nugteren is positief over de wisseling van de wacht In Zimbabwe. Dictator Robert Mugabe is eindelijk aan de kant gezet als partijleider en afgetreden als president. „Alle verandering is mooi meegenomen. Slechter dan nu kan gewoon niet”, aldus Nugteren. Vrijdag komt hij uitgebreid aan het woord in het Vakblad.

Nugteren teelt als sinds 1985 rozen in Zimbabwe. De laatste jaren breidde hij uit met 7,5 ha naar 16 ha. Hij draait de afgelopen jaren zelfs winst, maar Zimbabwe zelf is in deplorabele toestand door toedoen van het jarenlange sloopwerk van Mugabe.

Nugteren: „90% van de mensen is werkloos en ook mensen die werk hebben kunnen nauwelijks rondkomen. Geen enkele munteenheid functioneert in dit land. Giraal geld heeft een andere waarde dan chartaal geld. Het is een zooitje.” Voor ondernemers is het lastig werken. Ze moeten voldoen aan allerlei regelgeving die in andere landen niet voorkomt en dan zijn er nog continu controles op de naleving van de regels.

De machtswisseling is rustig verlopen. „Het is rustig in Zimbabwe, zegt Aart Nugteren. „Alles is normaal, Iedereen is relaxed en doet wat-ie moet doen. De mensen die werk hebben gaan gewoon naar hun werk.” Het leger heerst in de straten, hier en daar staan tanks gepositioneerd. De politie is geneutraliseerd. Ze kan op bevel van ministers of de president geen rare fratsen meer uithalen.

De beoogde opvolger Mnangagwa, die zeer waarschijnlijk interim-president wordt, maakte jarenlang deel uit van de Mugabe-clan. Kan Zimbabwe daadwerkelijk verbetering verwachten? Nugteren is positief. „Ik zie het als een begin van verandering waar we al jaren op zitten te wachten. Alle verandering is bovendien meegenomen. Slechter dan nu kan het gewoon niet.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties