Adviezen aanjaagteam kunnen ook goed werkgeverschap treffen

  Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten beoogt met haar adviezen verbetering van de werk- en leefsituatie van arbeidsmigranten. Als het kabinet de voorstellen overneemt, wordt ook goed werkgeverschap opgezadeld met hogere kosten en nieuwe onzekerheden.

   

  Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emiel Roemer zoveel mogelijk ondernemersruimte geven aan uitzendbureaus die al gecertificeerd zijn en bedrijven die al gebruik maken van gecertificeerde huisvesting voor hun medewerkers. Zij moeten zo min mogelijk nieuwe lasten ervaren. Voorzitter Roemer wil een sluitend systeem waarbij bedrijven en huurbazen door regelgeving gedwongen worden zich netjes te gedragen. „De werkgevers die hun zaken niet op orde hebben, zullen flink worden geraakt door onze voorstellen. Dat geldt zowel voor uitzendbureaus die met arbeidsmigranten werken, als voor bedrijven die anderszins werkgever van arbeidsmigranten zijn. Bij invoering van deze aanbevelingen rest hen twee opties: hun bedrijfsmodel aanpassen en zich aansluiten bij de groep werkgevers die netjes met arbeidsmigranten omgaat, of het bedrijf stopzetten. Dat is de consequentie van de keuze om arbeidsmigranten in Nederland beter te beschermen.”

  De eisen worden behoorlijk aangescherpt. Dat kan volgens Roemer tot hogere kosten leiden, maar de land- en tuinbouw is volgens hem vooral gebaat bij strengere regels en daarmee een gelijk speelveld. Consequentie is dus dat ook bij doorvoeren van de adviezen van het aanjaagteam de goeden deels onder de kwaden lijden.

  En dat betreurt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid bij LTO Nederland: „We onderschrijven de urgentie en hoofdlijnen van het advies, maar waarschuwen wel dat de ondernemers die nu al hun verantwoordelijkheid nemen niet belast mogen worden met onnodige regels, administratieve rompslomp of extra eisen.”

  In de digitale editie van Vakblad nr 45 vindt u een uitgebreid Plus-artikel over de adviezen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten en reacties vanuit de sector. Zo wil Roemer herinvoering van een certificeringssysteem voor uitzendbureaus. Toen er nog een vergunning nodig was voor een uitzendbureau waren er 1.400 uitzendbureaus, nu zijn dat er 4.000.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties