Afzuigstomen 2.0: meer power en meer drains

De stoomdrainage is bij enkele telers van lisianthus en chrysant uitgebreid met meer ondergrondse slangen en zelfs met krachtigere ventilatoren. Zo krachtig, dat ze meerdere kuubs water uit de stoomdrainage kunnen zuigen. Afzuigstomen 2.0

Stomen is bij de meeste grondgebonden teelten gemeengoed. Het is zwaar werk en kost tijd en geld. Maar op gestoomde grond groeit het gewas vaak beter, dus die investering loont. Enkele telers van chrysant en lisianthus zijn door problemen met respectievelijk wortelknobbelaaltjes en fusarium de techniek van het stomen aan het optimaliseren.

’Super-zuigers’

Die optimalisatie betreft het met ventilatoren zuigen aan hun systeem van drainslangen in de grond. Met ’super-zuigers’ trekken enkele telers van lisianthus en chrysant die stoomdrainage nu niet alleen zo goed als vacuum. Ze zuigen zelfs vocht uit dat ondergrondse systeem. En zo’n drainagesysteem is er in diverse uitvoeringen. Een teler bracht zelfs 4 drainslangen per bed aan, ofwel 24 slangen in een 9,60 kap.

Telers laten zelf zo’n krachtiger afzuiger maken, of kopen een kant-en-klaar apparaat. Meer info over dit item in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week of via ons digitale magazine (na inloggen)

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties