Aleia Roses druk met nieuwe leningen

Het Spaanse bedrijf Aleia Roses is bezig om nieuwe leningen ter waarde van 3,2 miljoen euro af te sluiten. De continuïteit van het bedrijf is niet in gevaar, benadrukt eigenaar Luis Corella. „Na de zomer bereiken we het break-evenpoint dat we geprognotiseerd hadden.”

In de Spaanse media verschenen deze week berichten over hectische financiële toestanden bij rozenkwekerij Aleia Roses. Wegens gebrek aan liquide middelen zouden ondermeer lonen niet uitbetaald kunnen worden. De 350 personeelsleden krijgen hun loon voor de maand juli inderdaad een week te laat, meldt eigenaar Luis Corella desgevraagd. „Daar zijn vakbonden op ingesprongen en dat leidde tot publicaties in de Spaanse media. Morgen, vrijdag 2 augustus, is een nieuwe banklening geregeld. Daarmee kunnen we de lonen voor juli en de maanden daarna weer betalen.”

Investeerder trok zich terug

Volgens Corella ligt de oorzaak van het gebrek aan liquide middelen in 2018. Toen trok een investeerder uit de USA zich wegens enkele grote verliezen terug uit al zijn Europese deelnemingen. Aleia Roses werd daar de dupe van. „Wij zijn onze rozenkwekerij van 14,3 ha in 2016 samen met een investeringfonds begonnen. Namen en bedragen noemen we niet. Dat is met de investeerders afgesproken. We wisten welk geldbedrag er nodig was en dat het enkele jaren zou duren voordat we zwarte cijfers konden schrijven. We liggen op koers, daarom is het jammer dat die Amerikaanse investeerder voortijdig afhaakte.”

Twee nieuwe leningen

Maandag 12 augustus verwacht Luis Corella nog een nieuwe lening af te sluiten. Dat gaat om een groter bedrag. In totaal wordt deze maand voor 3,2 miljoen euro aan nieuwe financiering geregeld. „Dan kunnen we ook de grootste kostenposten, gas en electra, weer netjes betalen, net als de kosten voor bijvoorbeeld mest en transport.” Het bedrijf heeft afgelopen periode generatoren ingezet omdat het werd afgesloten van electra.

Stijgende lijnen sinds 2018

Voorjaar 2019 meldde Aleia Roses al dat er na een moeilijk eerste productiejaar in 2017, sprake is van een stijgende lijn op de punten productie, kwaliteit en inkomsten. De verwachting werd toen ook uitgesproken dat het rendement over 2019 met zwarte cijfers de boeken in gaat. „Na de zomer bereiken we het break-evenpoint dat we geprognotiseerd hadden. Ondertussen zien we nog steeds mogelijkheden om kwaliteit en productie verder te verbeteren. Het lukt ook steeds beter om kosten voor arbeid, teelt en energie te besparen. We werken steeds efficiënter.”

Maart 2019 bezocht het Vakblad voor de Bloemisterij de Spaanse rozenkwekerij. Lees hier het  verslag van dat bezoek, inclusief foto’s.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties