KRO-NCRV’s De prijsknaller onderzoekt ‘echte’ prijs rozen

  Een flesje wijn voor nog geen €3, een bosje bloemen in de supermarkt voor €2,50, koffie voor minder dan €4 euro per kilo. In het KRO-NCRV-programma De prijsknaller op NPO 3 gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. In de aflevering van vrijdag 11 maart staan goedkope rozen centraal.

  Een bos met tien rode roosjes, vaak kost het in de supermarkt niet meer dan €2,50. Terwijl je bij de bloemist voor één iets grotere roos vaak bijna hetzelfde betaalt. Hoe kan dat zo goedkoop? Eva Cleven en Ersin Kiris zoeken uit waar die goedkope rozen vandaan komen. ‘Ze ontdekken dat de productie van rozen is verschoven van Nederland richting Afrika. Dat heeft geleid tot lagere prijzen voor de consument, maar er is ook een keerzijde. De marges zijn flinterdun, waar uiteindelijk vooral de Keniaanse rozenplukkers de dupe van zijn’, aldus het tv-programma in een toelichting.

  Werkelijke maatschappelijke kosten

  De KRO-NCRV wil onderzoeken of de lage prijzen die consumenten betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er misschien eerlijkere en duurzamere alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. ‘Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onderaan de streep de uiteindelijke rekening?’

  De prijsknaller, vrijdag 11 maart bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3.

  Bron en beeld: KRO-NCRV

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties