‘Als EU sierteelt niet helpt, maakt ze een hopeloze fout’

Negen Europese sierteeltorganisaties vragen de Europa Commissie om zo snel mogelijk tijdelijke steun te geven aan de sierteelt. Door de steun zou de sierteelt in de EU de coronacrisis kunnen overleven. „Als de sierteelt geen steun krijgt dan zou dat een enorme en hopeloze fout zijn van de EU.”

De sierteeltorganisaties doen hun verzoek in een brief van 10 april aan de Europese commissaris van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Janusz Wojciechowski. De organisaties vragen de commissaris om tijdelijke op maat gemaakte steunmaatregelen in te voeren. Daardoor kunnen producenten en andere schakels in de keten de crisis overleven.

Daarnaast vragen ze om een signaal van de Europese Commissie dat bloemen en planten ertoe doen en een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn en kwaliteit van leven van Europese burgers, aan de vertraging van de klimaatverandering en aan de bescherming van de biodiversiteit.

De negen willen ook de erkenning van de Europese Commissie dat onmiddellijke steun aan de sector langdurige en dramatische effecten op de economie en de werkgelegenheid in de sector voorkomt.

Helpen overleven

„Buitengewone omstandigheden vragen om buitengewone maatregelen. Onze sector is een gezonde en goed presterende economische sector die plezier, kleur, hoop, natuur en welzijn brengt voor alle burgers in de EU en daarbuiten. Als de sierteelt geen steun krijgt dan zou dat een grote en hopeloze fout zijn van de EU. We roepen de EU op om zijn uiterste best te doen om deze sector te helpen overleven”, schrijven de Europese sierteeltorganisaties in hun brief aan Wojciechowski.

In de EU is, volgens schattingen, de vraag naar bloemen en planten met 80% teruggevallen doordat veel landen in lockdown zitten. Veel speciaalzaken zijn gesloten. Dit heeft een domino-effect op alle schakels in de sierteeltketen. De sector als geheel is in een heel kwetsbare positieve gebracht. De sierteelt zit middenin het piekseizoen waarin 50 tot 80% van de omzet wordt gerealiseerd. Duizenden bedrijven in de EU zijn geraakt. Volgens de negen Europese sierteeltorganisaties is de sierteelt in de EU goed voor een marktwaarde van 48 miljard euro en 760.000 banen.

De organisaties die bij de Europese Commissie hebben aangeklopt zijn Union Fleurs, ENA, AREFLH, VBN, Val’Hor, Anthos, Ciopora, Fleuroselect en Elca.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties