Amerikaanse dollar krijgt vleugels op de valutamarkt

De dollar krijgt vleugels nu de aanwijzingen zich opstapelen dat de Amerikaanse inflatie sneller oploopt dan verwacht. Het moment dat de Federal Reserve in actie komt, nadert snel.

De euro heeft in de eerste tien dagen van februari een flinke stap terug gedaan ten opzichte van de dollar. De munt ging met ruim 2% onderuit. De terugval volgt op de publicatie van opvallend sterke cijfers op de Amerikaanse banenmarkt. In januari kwamen er 200.000 nieuwe arbeidsplekken bij en de werkloosheid daalde tot slechts 4,1%. De grote verrassing was echter dat het gemiddelde uurloon met 2,9% is gestegen. Dat tempo ligt beduidend hoger dan waar economen op rekenden.

Voorbode van inflatie
Oplopende lonen zijn vaak een voorbode van een stijgende inflatie. Beleggers zagen in de banencijfers dan ook een signaal dat er een eind komt aan de tijden waarin de rente extreem laag werd gehouden om het economisch herstel te stimuleren. De groeiende kans op een Amerikaanse renteverhoging gaf de dollar een duw in de rug. Dat effect werd versterkt door de koersdaling op internationale beurzen die door de banencijfers op gang kwam. De Amerikaanse munt geldt als veilige haven in periodes waarin de spanning op financiële markten toeneemt.

Hoe groot de impact van inflatieverwachtingen op de wisselkoers is, werd gisteren opnieuw onderstreept. Binnen enkele minuten schoot de dollar met ruim 0,5% omhoog toen bekend werd dat Amerikaanse inflatie in januari veel sneller is opgelopen dan verwacht. De prijzen lagen gemiddeld 2,1% hoger dan een jaar geleden. De stijging van 0,3% ten opzichte van de voorgaande maand, markeerde bovendien de snelste groei in een jaar.

Na deze cijfers moet de Federal Reserve sneller dan verwacht overschakelen van het aanwakkeren van de economische groei naar het in toom houden van de inflatie. Sommige zakenbanken speculeren er al op dat de centrale bank in maart de rente met een half procent gaat verhogen. Momenteel rekenen bijna alle partijen er nog op dat er een rentestijging van een kwart procent aan zit te komen. De recente economische cijfers hebben in ieder geval tot gevolg dat de financiële wereld de renteverwachtingen behoorlijk moet bijstellen.

Onder de oppervlakte
Al met al moet het raar lopen als het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse rente dit jaar niet flink groter wordt. Desondanks veerde de euro net als andere valuta na de initiële koersval al snel weer op na de inflatiecijfers. Handelaren hechten voorlopig toch meer waarde aan de wijze waarop de regering Trump de dollar omlaag praat. Daarmee gaat de valutamarkt wel heel makkelijk voorbij gaat aan het gevaar van politieke onzekerheid dat in Europa nog altijd onder de oppervlakte loert.

Het is bijvoorbeeld nog maar afwachten of de SPD-leden later deze maand groen licht geven voor een nieuwe coalitie met de CDU van bondskanselier Angela Merkel. En op 4 maart volgen de ook nog Italiaanse parlementsverkiezingen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties