Fed ook in actie om coronacrisis te bestrijden

Net zoals de Europese Centrale Bank (ECB) in de eurozone, is ook haar zusterinstelling in de VS, de Fed, in actie gekomen om de coronacrisis te bestrijden.

De bank besloot om leningen van bedrijven op te kopen om zo op die markt voor voldoende liquiditeit te zorgen en zo te voorkomen dat de rente voor bedrijven stijgt. Voor grotere ondernemingen met voldoende kredietwaardigheid opent de bank zelfs een speciaal loket. Daarop kunnen die bedrijven leningen met een looptijd tot 4 jaar opnemen waarbij ze de eerste zes maanden geen rente en aflossingen hoeven te betalen, om zo meer geld achter de hand te hebben hun leveranties en werknemers te kunnen betalen zolang de crisis duurt. MKB-bedrijven krijgen ook een reddingsboei van de Fed, zodat ze geen mensen hoeven te ontslaan.

Commerciële banken kunnen leningen zoals autoleningen, studentenleningen, creditcardleningen bundelen en aan de Fed verkopen. Het moeten dan wel nieuwe leningen zijn of leningen die recent verstrekt zijn en géén oude, bestaande leningen. Het doel is duidelijk: verstrekken van nieuwe kredieten stimuleren om de economische schade van het coronavirus te beperken.

Verder gaat de bank onbeperkt Amerikaanse staatsobligaties opkopen om zo de rentes laag te houden. De staatsrentes zijn de basis voor veel andere rentes, zoals die op hypotheekleningen.

Buitenlandse centrale banken behoren tot de grootste bezitters van de Amerikaanse staatsobligaties. Omdat ook andere landen economische schade ondervinden van de coronacrisis, bestaat er het gevaar dat de centrale banken van die landen een deel van hun Amerikaanse staatsobligaties verkopen om zo geld vrij te maken voor maatregelen die de gevolgen van de coronacrisis verzachten.

Als dat gebeurt, kan dat de rentes in de VS  opstuwen. Om dat te voorkomen, heeft de Fed ook een speciale faciliteit in het leven geroepen. Buitenlandse centrale banken kunnen voor minstens de komende zes maanden dollars lenen bij de Fed met hun Amerikaanse staatsobligaties als onderpand.

De ingrepen van de Fed hebben ervoor gezorgd dat de langetermijnrentes in de VS gedaald zijn. In combinatie met een pakket ter waarde van 2.200 miljard dollar (circa 10 procent van de totale economie) van de Amerikaanse overheid, is de kans groot dat de coronaschade mettertijd verzacht wordt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties