Annemiek Hofland staat haar mannetje

Komend jaar volgen nog de planning en daarna de teelt, maar dan heeft Annemiek Hofland alle facetten van het familiebedrijf Hofland Flowering Plants in Naaldwijk doorlopen. In goed overleg met haar broer Frank en vader Goos, en niet te vergeten haar collega’s, heeft ze aan alles in min of meerdere mate een eigen draai gegeven. En dat binnen drie jaar.

In februari 2016 vroegen zowel haar vader als haar broer, onafhankelijk van elkaar, of Annemiek toe wilde treden tot het bedrijf. Lotsbestemming? Ze had het in ieder geval niet verwacht en vond dat ze het serieus in overweging moest nemen. Want zoals Hofland zelf zegt: „Het is een vraag, en dus een kans, die maar een keer in mijn leven voorbij komt.” Met vader en broer spreekt ze een proefperiode van drie jaar af om te bepalen of ze het leuk vindt en ook zakelijk de klik goed is. Nog binnen de drie jaar heeft Hofland haar draai gevonden. Sterker nog: vanaf 2019 is zij de eerste vrouwelijke Managing Director van Hofland Flowering Plants.

Hoe is het om als vrouw de scepter te zwaaien?

„De tuinbouw is nog een mannenbolwerk waar ik me overigens prima thuis voel. Ik hou van de duidelijkheid in de sector, ook al komt het af en toe recht voor zijn raap tot uiting. Gekonkel achter mijn rug; daar kan ik niet tegen. Als je het niet met me eens bent of er een probleem is dan ben ik altijd bereid tot het zoeken van een oplossing.”

Merk je uit het veld nog aversie daartegen?

„In het begin heb ik best wel wat afwachtende houdingen ervaren. Echter, waarschijnlijk meer vanwege mijn achtergrond denk ik dan het feit dat ik een vrouw ben. Voordelen ervaar ik trouwens ook niet. Ze gaan bij ons niet meer afnemen, omdat een vrouw toevallig Managing Director is.”

Hoe was de reactie van het personeel?

„Positief! Een van de leukste reacties was van twee dames die mijn opa destijds nog heeft aangenomen. Zij vinden dat ik op hem lijk qua creëren van duidelijkheid en het bieden van structuur. Zij stellen dat in ieder geval op prijs.”

Lees op vrijdag 4 januari het volledige interview met Annemiek in de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties