Home Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Areaal sierteelt onder glas krimpt overal

Areaal sierteelt onder glas krimpt overal

0
Areaal sierteelt onder glas krimpt overal

Het areaal sierteelt onder glas is in acht jaar tijd gedaald van 4.750 naar 3.500 ha, blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De krimp was in vrijwel alle glastuinbouwgebieden te zien, behalve in Aalsmeer en de Noordoostpolder. Het aantal glastuinbouwbedrijven zal verder dalen, maar het areaal glas blijft ongeveer gelijk, verwacht LTO Glaskracht Nederland.

Het areaal sierteelt onder glas is bijna overal in Nederland aan het krimpen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de land- en tuinbouw. Vier jaar geleden was dat ook al het geval, en die trend zet door.

Op de kaart van Nederland valt meteen op dat het Westland nog altijd veruit de grootste glastuinbouwgemeente is. Toch heeft hier in de afgelopen acht jaar 200 ha sierteelt onder glas moeten wijken voor woningbouw, wegen en bedrijventerreinen. In Lansingerland, de tweede glastuinbouwgemeente van Nederland, is het areaal sierteelt in dezelfde periode teruggelopen van 384 naar 275 ha. In het hele Oostland gaat de daling hard door de grote uitbreiding van Vinex-wijken.

Vorig artikel World Floral Expo 2019 to be held in Dallas
Volgend artikel EDD Group sluit aan bij Dutch Flower Group
Joef Sleegers is in 2006 in dienst gekomen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Affiniteit met de tuinbouw kreeg hij door vakantiewerk in de glastuinbouw in de omgeving van Venlo. Met gymnasium B en een studie biologie op zak is hij een echte beta. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Oogst, waar hij het vak van journalist in de praktijk leerde. Zijn hobby fotografie kan hij prima combineren met het schrijfwerk. Joef hecht veel waarde aan natuur en milieu. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties