Bedrijven zonder vergunningplicht voor PAS gelegaliseerd

Bedrijven die voor de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei geen vergunning nodig hadden, zullen allemaal gelegaliseerd worden. Dat heeft minister Carola Schouten vanochtend laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De bedrijven waren destijds niet vergunningplichtig omdat ze met hun emissie onder de drempelwaarde van 1 mol/ha bleven. Met deze maatregel hoopt het kabinet bestaande ondernemingen duidelijkheid te geven over hun toekomst.

De maatregel geldt ook voor bedrijven die weliswaar nog niet waren begonnen met een project, maar daarvoor wel al investeringsverplichtingen zijn aangegaan.

Het kabinet wil verder de mogelijkheid onderzoeken om landelijke en regionale drempelwaarden in te voeren. De kern van de aanpak is het versterken van de natuur en het terugdringen van de stikstofuitstoot, aldus Schouten. „Door het sluiten van kringlopen en het emissiearm maken van de landbouw kan de stikstofuitstoot in Nederland fors verminderen. Het gaat daarbij wel om het bieden van perspectief voor de boeren die blijven en om vrijwillige uitkoop van boeren die willen stoppen.”

Daarnaast wil het kabinet Natura 2000-gebieden onder de loep nemen om de beleidskeuzes beter te onderbouwen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties