‘Het begon te kriebelen: we zijn begonnen met Tima 5’

De maand februari zit er inmiddels ook al weer op. Het was derde maand op rij met geen spetter regen in Timau. Na een redelijk normaal jaar 2017 – wat regen betreft -beginnen we 2018 aan de droge kant. Op zich niet erg, maar af en toe een bui is lekker. Al is het alleen maar om de trips af te spoelen en het stof van het plastic dak van de kassen.

Waar ook ter wereld: het weer blijft een belangrijke factor in de bloementeelt. Ik zie dat er in Nederland een oostenwind waait; ook dat bevordert de groei meestal niet.

Valentijn is net achter de rug en nu komt weer een leuke periode met de Vrouwendag en ‘Mothering Sunday’ in Engeland. Als deze dagen gelijk vallen dan moeten de Engelsen wat dieper in de buidel tasten dan tijdens een Engelse Moederdag in april. Maar ja, daar is het Engeland voor. Een vaste Moederdag op de tweede zondag in april zou veel te makkelijk zijn en heel veel ponden besparen. Vandaar ook Brexit, een eiland blijft altijd een eiland.

Argentinië is geen eiland en dat is het volgende land dat we bezoeken. We zijn er nog nooit geweest. Het is het eerste land buiten Europa waar we niet speciaal voor de bloemen heengaan, maar gewoon voor de fantastische natuur en cultuur. Wij hebben altijd gedacht dat we Zuid-Amerika wel gezien hadden met regelmatige bezoeken aan Colombia, Ecuador en Brazilië. Blijkbaar dus niet. Er worden in Argentinië weinig bloemen geteeld dus je weet maar nooit, misschien is er toch werk aan de winkel.

Ja, want het bruist aan alle kanten binnen de Timaflor-familie, we zijn inmiddels begonnen aan Tima 5. Na twee jaar pas op de plaats begint het toch weer te kriebelen. De funderingen voor de eerste 2 ha zitten erin. Eind april kunnen de eerste plantjes de grond in. In oktober moeten de 10 ha klaar zijn. Deze tuin is 200 meter hoger gelegen (2 graden koeler) dan de andere. Dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. En als we dan als ‘PLATINUM-kweker’ geveild gaan worden kan het helemaal niet meer stuk.

Ik schreef de vorige keer al dat ik heel blij was met continuïteit binnen FloraHolland. De grote toverspreuk van het moment is: ‘We moeten de KLOK versterken’. Dat kunnen we alleen maar met een beter en volledig betrouwbaar aanbod. Het is inmiddels in Afrika doorgedrongen dat iedereen gebaat is bij een betere klokprijs. Gaat het dan toch nog lukken om van FloraHolland weer de club te maken waar iedereen bij wil horen?

Ik heb het gevoel dat FloraHolland op de goede weg is en met een nieuwe ledenraad kunnen we zeker sneller en effectiever schakelen. Wij kunnen dus met een gerust hart een paar weekjes naar Argentinië en wie weet komt daar wel Tima 6.

Simon van der Burg,

Rozenkweker Timaflor

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties