Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Belang van de klok voor directe afzet wordt onderschat

Belang van de klok voor directe afzet wordt onderschat

7

Afgelopen maandag spraken we in de redactievergadering over het voorstel van Royal FloraHolland voor nieuwe tarieven. De vergelijking met de afschaffing van dividendbelasting werd gemaakt. Rutte wil grote buitenlandse bedrijven als Shell in Nederland houden en FloraHolland wil grote binnen- en buitenlandse kwekers aan de veiling gebonden houden. Mede daarom wordt het kostenmaker=kostendrager principe verder doorgevoerd.

Ik snap dat de veiling niet zonder de grote kwekers kan voortbestaan. Voor kleine kwekers die veel van de klok gebruikmaken gaan de veilingkosten in het voorstel van FloraHolland echter omhoog. Soms wel met 15%. En die kleine kwekers zijn ook van groot belang. Een veiling kan geen internationale draaischijf zijn zonder een zeer breed sortiment. Met alleen maar phalaenopsis, chrysant en tulp zijn de exporteurs snel uitgegeten in Nederland.

Tijdens de redactievergadering werd ook opgemerkt dat de opstart van bemiddeling ooit gefinancierd is vanuit de klokinkomsten. Nu heeft de klok de directe afzet nodig en geven de grote ’bemiddelaars’ niet thuis. De coöperatieve gedachte brokkelt blijkbaar af. Zelf denk ik weleens dat het belang van de klok voor de directe afzet onderschat wordt. De klok staat voor transparantie en er wordt nog altijd de prijs gemaakt die als referentie dient voor de directe handel. En leden kunnen via de etalage-functie in korte tijd veel potentiële afnemers bereiken. En wat als het direct niet lukt? Dan is daar nog die klok. Daar mag best wat tegenover staan.

Een van mijn collega’s reageerde op mijn mening met een treffende opmerking: ‘ Het is als kijken, kijken, maar niet kopen!’

Arie-Frans Middelburg

Vakredacteur

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

7
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MariusJan de Boergerrit.MarcHans Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Bram
Gast
Bram

Als we de klok functioneel willen blijven gebruiken moeten er snel randvoorwaarden voor gebruik worden gemaakt. Het onbeperkt gebruik van de klok als we “de handel” niet regulier kwijt kunnen is de hele wereld laten zien dat er te veel is en teab er gekocht kan worden. De naam van een veilingcontainer komt dan heel dicht bij een vuilcontainer. We moeten dus zsm het gebruik reguleren door vooraf op te geven hoeveel karren je per dag/week voor de klok wil laten komen. Een marge van 25% plus en min in het aantal is dan de randvoorwaarde ipv 200 tot 400… Lees verder »

John
Gast
John

Arie frans
Mag je stukken graag lezen. Maar deze is wel heel makkelijk en op sentiment.

Hans
Gast
Hans

Een bandbreedte instellen zou beter werken om de klok sterk te houden. Iemand die bv. 30% klok en 70 direct verkoopt zou per week altijd 20-40% klok en 60-80% direct moeten verkopen. Wijkt hij hiervan af ( per productgroep!), dan geldt een 1% hogere provisie over al zijn klokverkopen. FloraHolland gaat met de nieuwe tarieven directe verkoop stimuleren, waardoor het percentage klok af zal nemen en de kosten hierdoor weer hoger worden. Volgend jaar komt er dan weer een nieuwe discussie over de tarieven en zo wordt de klok steeds meer een dumpmechanisme waar de vate klokkweker de dupe van… Lees verder »

Marc
Gast
Marc

Zo is het maar net! De grote jongens willen niet meer mee betalen, maar vergeten weer eens hoe ze zo groot hebben kunnen worden? Neem dan helemaal afscheid van de veiling aub? Of betaal gewoon, zoals het in een cooperatie, hoort mee met de veilingkosten

gerrit.
Gast
gerrit.

regulieren zal moeten.
contract afspraken maken voor klokaanvoer.
altijd met de beste voor de klok, geeft een hogere middenprijs, en zodoende ook een hogere directe verkoopprijs.
wat uituindelijk leid tot een beter rendement voor allemaal.
gerrit.

Jan de Boer
Gast
Jan de Boer

Ben U een dump kweker op de klok ? Bent U een trouwe klok aanvoerder ? Bent U een trouwe klok aanvoerder op meerdere veilingen ? Bent U iemand die alles en ook alles zelf verkoopt en 100 % lid is van rfh en zich ook daarna gedraagt ? Bent U een vitrineklok aanvoeder om zo breed in de markt te staan ? Ben U een afhandelaar voor kwekers die geografisch verder van de veiling af liggen ? Bent U een kweker die aftuin levert via een BV die niet aan de veiling is verbonden ? Ergens bent U tegen… Lees verder »

Marius
Gast
Marius

Het kostenmaker kostendrager principe wordt juist losgelaten. Volume kortingen veroorzaken grotendeels de oneerlijkheid. voorbeeld : 1 Aanvoerder + 1 adm nummer Omzet €2.000.000 betaald nu aan kosten (fictief) €71.505 wordt €78665 = + 10% Coop. van 5 kwekers invoer ook factor 4 : Optie 1 Hoofdnummer + 5 Adm. nummers (met eigen naam ) Omzet €10.000.000 gaat betalen €352.821 / 4 = €70564 = – 1 % verschil =11% minder provisie in 2018 geeft als resultaat zelfde kosten voor Flora Holland en minder Provisie inkomsten. Dit is de beste manier om de cooperatie om zeep te helpen.