Bercomex bijna klaar met plantmachine tulpenbollen

Gerben Schouten van fabrikant Bercomex meldt dat zij eind 2019 ook een plantmachine voor tulpenbollen in de praktijk werkzaam hebben. Fabrikant ISO Group heeft dit broeiseizoen de primeur met hun versie van zo’n tulpenbollenplanter.

Fabrikant Bercomex (onderdeel van Agri & Horti Technology Group) pakt het automatisch planten van tulpenbollen sinds medio 2014 op met hun OptiBulb SBO. Er volgden praktijktesten bij een broeier, maar sinds eind 2017 is de machine weer terug in de fabriek. CEO Gerben Schouten: „Onze tijd en prioriteit voor wat betreft productontwikkeling lag afgelopen periode bij andere projecten in ons werkgebied. De bollenplantmachine is voor 70 tot 80 % gereed. Ik verwacht dat we over een half jaar, voor het nieuwe broeiseizoen, een goed werkende plantmachine hebben. Dat komt mede omdat we de benodigde kennis en techniek in huis hebben en samenwerken met een aantal sterke partners. Bovendien is de stand van de techniek de afgelopen jaren sterk verbeterd.”

Een complete installatie bestaat bij Bercomex uit een invoer vanuit een kuubskist, een verenkelgedeelte, een meetgedeelte waar de bollen middels camera’s beoordeeld worden en het plantgedeelte waar een robot de bollen oppakt en wegzet. Een standaardopstelling gaat bestaan uit 2 of 3 robots, waarbij een capaciteit van minimaal 12.000 bollen per uur mogelijk moet zijn. De bollen worden steeds met hun neus naar beneden op een rubber mat geplaatst. De gaten in die mat bepalen de plantdichtheid in de prikbak die uiteindelijk op de bollen wordt gedrukt. Dit principe is ook wel bekend van de plantlijnen met handmatige opleg.

Tijdens een open dag van Bercomex in 2015 was een prototype van hun bollenplanter te zien. Sinds kort werkt de fabrikant hard aan de voltooiing van die machine. Eind 2019 moet hij praktijkrijp zijn.

Machine ISO Group al praktijkrijp

In het Vakblad voor de Bloemisterij deze week een omslagartikel (voor abonnees te lezen via ons digitale magazine) over de plantmachine die tulpenkwekerij Rainbow Flowers, ISO Group en Robovision de afgelopen periode hebben ontwikkeld. Het eerste prototype is medio 2018 in de praktijk getest. Dit broeiseizoen prikte een machine van vier units al duizenden tulpen bollen op de bakken bij teler Bas Karsten van Rainbow Flowers. Een nieuwbericht plus foto’s en een filmpje over die machine vindt u hier

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties