Home Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Bereid je voor op exporteren naar een derde land

Bereid je voor op exporteren naar een derde land

0
Bereid je voor op exporteren naar een derde land

Het wordt spannend de komende weken. Spannend of ‘Boer zoekt vrouw’ Jaap de liefde van zijn leven weet te vinden. Spannend of de export van bloemen en planten net als vorig jaar de 6 miljard euro gaat overstijgen. En spannend ook hoe de onderhandelingen over brexit gaan uitpakken.

Vragen over ’boer’ Jaap komen (gelukkig) niet op mijn bureau. Over de exportomzet krijg ik wel regelmatig vragen. Over brexit word ik echter platgebeld; steeds vaker door de eigen achterban, maar vooral door de pers. Ik heb in één week geturfd: BBC-radio, BNR, Al-Jazeera, Zweedse nationale tv, Finse nationale tv, RTL-Z, NRC Handelsblad, Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Radio 1 Journaal, New York Times en De Telegraaf. Alsof ze het afgesproken hebben, stellen ze allen dezelfde vragen: ‘Wat is de impact op jullie sector?’ en ‘Hoe bereiden bedrijven zich voor?’. Daarna direct de vraag bij welk bedrijf ze langs kunnen om de praktijk te aanschouwen en oh ja, graag vandaag nog.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de vakpers te woord blijf staan en de overige pers slechts als er duidelijkheid is over het resultaat van de onderhandelingen en de activiteiten waar wij als brancheorganisatie samen met veel partners in de tuinbouwsector aan werken. Bedrijven hebben het ook een beetje gehad met al die nieuwsgierige journalisten. Zij bereiden zich liever voor op wat komen gaat. Maar ja, wat gaat er komen dan?

Het is vaker gezegd en geschreven, maar bereid je voor op het exporteren naar een derde land. Meld je als exporteur aan bij de douane, het KCB en de NVWA. Zorg dat je digitaal aangifte kunt doen en installeer daartoe de software van eCertNL. Weet ook hoe je daarmee moet werken en probeer het aan te laten sluiten op je eigen software van voorraadbeheer. Houd rekening met extra kosten voor inspecties en weet dat het logistieke proces drastisch gaat veranderen. Uw webshop vanmiddag sluiten en morgenochtend afleveren? Ik durf dat niet meer te garanderen. Ga in overleg met uw leverancier, klant en transporteur en bepaal samen de impact van het uittreden van het VK. Ga er maar vanuit dat brexit doorgaat; laten we hopen op een lange transitieperiode.

Ik houd de pers bij u weg en u gaat zich optimaal voorbereiden… Deal?
Deal or no deal? Ga er vanuit dat brexit doorgaat

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties