Beroemde Belgische tuinarchitect Jacques Wirtz overleden

  De gerenommeerde Belgische tuinarchitect Jacques Wirtz is op 21 juli overleden. Wirtz werd beroemd door zijn ontwerpen voor de Carrouseltuinen bij het Louvre in Parijs. Wirtz is 93 geworden.

  Carrouseltuinen Jacques Wirtz Louvre Parijs
  Jardin du Carrousel en de Tuileries bij het Louvre in Parijs (Foto: Shutterstock)

  Wereldwijd heeft Wirtz honderden tuinen en parken ontworpen. Op uitnodiging van de Franse minister van Cultuur Jack Lang maakte hij in de jaren tachtig een ontwerp voor de heraanleg van Jardin du Carrousel en de Tuileries bij het Louvre in Parijs. Daarmee brak Wirtz internationaal door. In opdracht van president Mitterand heeft hij ook een ontwerp voor de tuinen bij het Elysée gemaakt.

  In het Belgische Schoten is het ontwerpbureau van Wirtz gevestigd, Wirtz International Landscape Architects. Sinds 1990 is de leiding in handen van Martin en Peter Wirtz, zonen van Jacques Wirtz.

  In 2006 ontving Wirtz de Gouden Penning 2006 van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Een prijs die de KVAB jaarlijks uitreikt aan een persoonlijkheid die kunst en wetenschap beoefent, aanmoedigt of verspreidt. Wirtz ontving de prijs vanwege zijn ’enorme verdiensten in de bijzondere artistieke discipline van de aanleg van tuinen en de organisatie van het landschap’.

  In onderstaande video interviewt BBC-presentator Monty Don Jacques Wirtz in zijn privé-tuin in Schoten:

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties