Big-dataverzamelaar JoinData lonkt naar glastuinbouw

JoinData, een start-up die allerlei technische en financiële data van en voor agrarische ondernemers verzamelt en distribueert, wil dat op termijn ook voor de glastuinbouw gaan doen. Dat meldt Ton Loman, voorzitter van het bestuur van JoinData. „De eerste voorzichtige contacten zijn al gelegd. Ik verwacht dat wij er in de tweede helft van 2019 klaar voor zullen zijn, maar hoe dat bij de glastuinbouw ligt, weet ik niet.”

JoinData is nu nog enkel actief in de zuivelsector en akkerbouw. Het digitale dataplatform voor ’smart farming’ – een coöperatie met zes leden: LTO Nederland, Friesland-Campina, Agrifirm, CRV, EDI-Circle en Rabobank – verzamelt en distribueert technische en financiële data van agrarische ondernemers, dataleveranciers en appbouwers. „Bij technische data moet je denken aan bijvoorbeeld gegevens over melkproductie en de gezondheid van dieren. Bij financiële data gaat het om boekhoudkundige cijfers van bedrijven en bijvoorbeeld facturen. Daarnaast zijn er nog sensordata, gegevens die afkomstige zijn uit sensoren en/of robots”, aldus Loman.

Nieuwe app’s
Bedoeling is dat de samenwerking tussen de verschillende participanten in JoinData tot de ontwikkeling van nieuwe app’s leidt voor boeren en tuinders. Deze app’s koppelen op een slimme manier allerlei verschillende data, zoals weers- en bodemgegevens. De uitwisseling van data moet daarbij volledig transparant blijven. Zo blijven de data die bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn van sensoren, altijd eigendom van de betrokken boeren en tuinders. Zij bepalen ook zelf met welke derde partijen hun data gedeeld mogen worden.

Rabobank is als laatste toegetreden tot JoinData. Dat is gebeurd via Rabo Frontier Ventures (RFV), het strategisch investeringsfonds van de bank. Hoeveel geld Rabobank via dat fonds in JoinData steekt, wil Loman niet zeggen „Alle participanten brengen evenveel ledenkapitaal in. Hoeveel dat is, maken we niet bekend.” Loman verwacht dat, mocht de glastuinbouw willen gaan meedoen met JoinData, dat via Royal FloraHolland zal gebeuren. „We zijn een coöperatie waarbij ook coöperaties zijn aangesloten, dus ligt het voor de hand dat de glastuinbouw eveneens via een coöperatie aansluiting zal proberen te zoeken.”

Loman benadrukt dat JoinData een start-up is die zich geleidelijk ontwikkelt. „We willen dingen goed aanpakken. Op dit moment zijn we nog niet in staat om ook actief te worden in de glastuinbouw. Maar ik verwacht dat we daar in de tweede helft van volgend jaar wél klaar voor zullen zijn.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties