Vakblad voor de Bloemisterij Opinie ‘Bij minimumtemperaturen van -27°C hopen we dat de techniek ons niet in...

‘Bij minimumtemperaturen van -27°C hopen we dat de techniek ons niet in de steek laat’

0

Wie droomt er nu niet van een witte kerst. Dus toen het daags voor kerstmis begon te sneeuwen waren veel mensen blij met het winterse weer. Diezelfde dag daalde het kwik naar -11°C en begon het ook te waaien. Niet bijzonder hard, maar het had wel wat ‘brown outs’ tot gevolg. Dat zijn momenten dat er stroomonderbrekingen plaatsvinden.

Het voelt alsof het leidingnet de hik heeft en de lampen spookachtig aan en uitgaan. Omdat veel van onze elektriciteitskabels boven de grond zijn geïnstalleerd, kan dit bij harde wind gebeuren. Toen om 2:00 uur in de nacht het alarm afging dachten we dus aan stroomstoring. Het bleek echter dat een afdeling in de kas onder de gewenste temperatuur was gekomen.

De klimaatcomputer was niet beschikbaar om de waarden af te lezen. Bij nader inzien bleek dat de klimaatcomputer volledig uit was en niet van plan om weer op te starten. Het gevolg was dat zowel de warmwaterverwarming als de heteluchtverwarming uitgeschakeld waren. Als laatste remedie werd de schakelaar op het schakelpaneel uit en aangezet, waarna de klimaatcomputer weer opstartte. Dat was een goede waarschuwing om vooral voorbereid te zijn op winters weer.

Wie het nieuws volgt heeft de bevroren Niagara Watervallen gezien en de vertraging en annulering van vluchten op de internationale vliegvelden. Het sneeuwt elke twee tot drie dagen. Dan wordt er weer sneeuw geschoven of geblazen om de oprit en parkeerplaats sneeuwvrij te maken. Het kwik is sinds de kerst niet meer boven nul gekomen. Bij minimumtemperaturen van -27°C en maximumtemperaturen van -8°C blijft het elke dag vertrouwen dat de techniek ons niet in de steek laat. Het AC-folie helpt om alle hoeken in de kas op temperatuur te houden.

Gelukkig zijn er genoeg dagen dat het niet sneeuwt. Dan schijnt de zon en die neemt snel in kracht toe. Wanneer de zon doorkomt en de kas opwarmt boven 20°C voelt het klimaat heerlijk groeizaam. Voor de handel is dit koude weer niet erg gunstig. Klanten blijven binnen en de vraag wordt minder. Hopelijk brengt de ‘januaridooi’ hierin verandering.

Van 17 tot 19 januari vindt in Fort Lauderdale, Florida de jaarlijkse TPIE plaats. Deze Tropische Planten Internationale Expo brengt veel Noord-Amerikaanse kwekers bij elkaar. Dit jaar kijk ik ernaar uit om erheen te gaan en even aan de winterse koude te ontsnappen. Echter, het is in Florida nu ook kouder dan gebruikelijk. Dus dikke truien gaan mee in de koffer.

Angelle van Kleef,

potplantenteler in Ontario, Canada

Reageer op dit artikel

avatar