Bloemenarrangeur zoekt bedrijf dat St. Pietersplein ’vogelvrij’ maakt

Bloemenarrangeur Paul Deckers zoekt een bedrijf dat hem wil helpen tijdens het komende paasweekend het Sint-Pietersplein in Rome op professionele wijze vrij te houden van vogels. Vorig jaar richtten meeuwen op paasochtend een ravage aan in de bloemendecoraties die Nederland daar jaarlijks verzorgt, om het decor waartegen de paus zijn ’Urbi et Orbi’ uitspreekt op te fleuren.

„Ik kom nu al dertig jaar op het Sint-Pietersplein, maar wat er vorig jaar gebeurde, heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Paul Deckers. „Tientallen meeuwen hadden toen in de nacht van zaterdag op paaszondag ons bloemwerk vernield. Gelukkig hadden we nog veel reservebloemen achtergehouden, waardoor we de ravage ’s ochtends in alle vroegte nog net op tijd konden herstellen.”

Deckers wil dergelijke problemen dit jaar voorkomen. „Daarom zoek ik overal, ook onder tuinders, naar mensen die me kunnen helpen dit professioneel op te lossen. En een bedrijf dat daartoe in staat is, kan rekenen op heel goede promotie. Want overal op de wereld zie je natuurlijk de tv-beelden en overal zal uit de doeken worden gedaan hoe het Sint-Pietersplein vrij van vogels wordt gehouden.”

Groene en gele cymbidium
In de bloemdecoraties op het Sint-Pietersplein gaat Deckers dit jaar groene en gele cymbidium verwerken als, wat hij noemt, noviteitsbloem. De vrachtwagens met bloemen en plantmateriaal vertrekken in de week voorafgaand aan Pasen en arriveren op Witte Donderdag in Rome. Jaarlijks wordt er zo’n 30 ton plantmateriaal gebruikt. Het gaat daarbij om circa 35.000 bolbloemen (15.000 tulpen, 2.000 narcissen, 3.000 hyacinten en 9.000 losse bloemen) en 20 metershoge bomen zoals berken en zuilvormige lindebomen.

Voorgevoel
Deckers zegt vorig jaar al een voorgevoel te hebben gehad dat er iets fout zou gaan. „Toen we in Vaticaanstad aankwamen, zag ik op het Sint-Pietersplein al heel veel vogelpoep. Ik dacht toen al: ’Dat moet van meeuwen zijn en die zouden weleens voor problemen kunnen gaan zorgen’.” Hoewel de Limburgse bloemenarrangeur normaliter rond 8:00 uur op paasochtend nog een laatste blik werpt op zijn bloemendecoraties op het wereldberoemde plein, besloot hij dat deze keer al om 6:00 uur te doen. „Dan zou ik nog wat tijd hebben om eventuele rare dingen die zich zouden voordoen, te herstellen. En dat was dus zowaar nodig.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties