Bloemisten kiezen lelie ’White Pixels’ als mooiste noviteit

Drie bloemisten kozen unaniem lelie ’White Pixels’ tot winnaar van de Noviteiten Award 2017 op Keukenhof. De cultivar is veredeld door Laan Flora Facilities uit Zwaagdijk-Oost

Veredelaar Kees Laan legde na de prijsuitreiking op woensdag 10 mei, tijdens de opening van de lelieshow op Keukenhof, uit dat ’White Pixels’ al vijf jaar op de markt is. Hij typeerde hem als een lelie voor de droogverkoop en gebruik in de tuin, net als de overige cultivars uit de Pixels-serie; Aziatische lelies met een donker gespikkeld hart in een heldere bloem. Op dit moment bedraagt het bollenareaal van ‘White Pixels’ zo’n 0,5 ha.

De juryleden, bloemisten werkzaam bij Zuidkoop , Heleen Valstar en Dries Lecke, de arrangeurs van de paviljoens op Keukenhof, kozen onafhankelijk van elkaar ’White Pixels’ tot meest opvallende noviteit. Vooral de kleurcontrasten maken de lelie volgens hen interessant voor verwerking in menig arrangement.

De huidige cultivars in de Pixels-serie van Laan Flora Facilities zijn volgens Kees Laan niet geschikt voor de broeierij. „Ze geven te weinig bloemen, zijn niet altijd stevig genoeg  en de bollenteelt is vrij lastig. Het zijn diploïde cultivars. Ik ben nu bezig met tetraploïden met dezelfde opvallende bloemen als de Pixels. Die cultivars zijn steviger, langer en produceren beter. Daar kunnen de broeiers wel iets mee.”

De lelieshow op Keukenhof is dit jaar voor het eerst verzorgd door Zuidkoop Natural Project. De arrangeur heeft de helft van Willem-Alexander Paviljoen, zo’n 6.000 m2 omgetoverd tot een gevarieerde show met nieuw en oud sortiment, afkomstig van telers en veredelaars. Naar schatting 4.500 stelen en 1.000 potlelies zijn opgesteld tussen klassieke auto’s, een grote bruidstaart vol lelies en een gallerij met noviteiten die als schilderij zijn gepresenteerd. Voor degenen die zich met lelie op de foto willen vastleggen is een grote lelie-trouwjurk in een van de erkers van het paviljoen aanwezig. Van die optie wordt veel gebruikt gemaakt, bleek tijdens de drukbezochte vakbijeenkomst op woensdag 10 mei.  De lelieshow is te bewonderen tot en met 21 mei, de dag waarop Keukenhof 2017 eindigt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties