‘Boer zijn is niet gemakkelijk’

De landbouw heeft de afgelopen eeuwen over de hele wereld veel vooruitgang geboekt en gaat nog steeds vooruit met nieuwe productietechnieken, nieuwe variëteiten en steeds innovatievere technologieën. Maar wij boeren zijn nog steeds erg afhankelijk van het klimaat. Soms is het onze beste vriend, soms onze ergste vijand.

Terwijl op het noordelijk halfrond sommige regio’s te maken hebben gehad met zware regenval en intense hitte, hebben wij hier in Brazilië te maken met een van de strengste winters van de afgelopen decennia. Ik heb verschillende rapporten gezien van collega-boeren die hun productie van gewassen als koffie, maïs, sojabonen, verloren hebben.

Met bloemen is het niet anders. Het weer in de regio’s Andradas, Atibaia en Munhoz, de belangrijkste productiegebieden van snijbloemen, had de afgelopen maand een sterke impact door de lage temperaturen. De sector is erg afhankelijk van feesten en versieringen en is langzaam aan het herstellen. Dit herstel komt doordat Brazilië vordert met vaccinatie tegen covid-19 en sommige feesten en evenementen terugkomen. Nu krijgt de sector door de lage temperaturen opnieuw een klap.

Zelfs in Holambra, dat meestal iets warmer is dan voornoemde regio’s, heb ik de afgelopen weken enkele plaatsen met vorst gezien. Dat is hier al jaren niet meer gebeurd. Sommige boeren die in de volle grond produceren, hebben geprobeerd om te voorkomen dat hun bloemen tijdens de koudste nachten bevroren. Ik produceer zelf verscheidene soorten impatiens die in het open veld staan ​​en ik sloeg een paar nachten slaap over om de bloemen ’s nachts water te geven om het ijs niet op de bladeren te laten vormen.

Hoe dan ook, boer zijn is geen gemakkelijk beroep. Hier in Brazilië is 28 juli de Dag van de Boer. Dus als eerbetoon aan alle boeren, niet alleen in Brazilië, maar over de hele wereld, is mijn boodschap dat we nooit de hoop verliezen. Het zijn de moeilijkste momenten die ons de beste lessen brengen. De boer is voor iedereen een voorbeeld van moed, vastberadenheid en hoe te werken in tegenspoed. Trouwens, ik heb nog steeds niemand in de wereld ontmoet die de boer niet minstens drie keer per dag nodig heeft, voor ontbijt, lunch en diner.

Jean Ferreira,

Potplantenteler in Brazilië, Flora Beijo

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties