Brand legt bedrijfsruimte De Jong Flowers plat

Een felle brand heeft zondagmiddag flinke schade veroorzaakt bij leliekwekerij De Jong Flowers in De Kwakel. De oorzaak is nog onbekend.

 

„Het hele plantgedeelte is verbrand, net als de computerruimte. De kisten met de opgeplante voorraad voor de komende drie weken zijn ook verloren gegaan”, zegt teler Herman de Jong een dag na de brand. „In de kas is alleen het gevelscherm voor een deel verbrand. Het gewas ziet er nog goed uit. Als alles schoongemaakt is, hoop ik einde van de week weer wat te kunnen snijden. Het bosgedeelte is nog in tact.”

Lastige klus

Zondag 28 juni om 12:00 uur kreeg De Jong een telefoontje met de melding dat er brand was bij zijn kwekerij aan de Achterweg in De Kwakel. De harde wind bezorgde de 6 uitgerukte brandweerkorpsen een lastige klus. Van 19 aanwezige blusvoertuigen bracht een blusrobot uiteindelijk een doorbraak in de brandbestrijding. „Die kon tegen de wind in dicht bij het vuur komen en een watergordijn aanleggen. Daarna kregen ze het vuur redelijk snel onder controle. Het was toen rond 15:00 uur. Het duurde daarna nog een paar uur voordat de laatste brandweerploeg weg kon rijden.”

Oorzaak ongewis

De oorzaak van de brand is nog ongewis. Media meldden dat het begon bij kratten en pallets die buiten opgeslagen stonden. „Het onderzoek loopt. De exacte schade weten we ook nog niet. Gelukkig is er geen persoonlijk letsel ontstaan en sloeg het vuur niet over naar buurbedrijven. We zijn inmiddels druk bezig om alles weer zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Ik hoop dat we morgen, dinsdag 30 juni, weer kunnen gieten.”

De Jong Flowers teelt op 1,7 ha. Oriental-lelies in kisten. Een kwart van het areaal is ingericht voor de dubbelbloemige Roselily’s.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties