Certhon overall winnaar HillenraadTECH50-competitie

  Het Poeldijkse bedrijf Certhon is gekroond tot meest complete TECH50-speler van dit moment. Ze werd de overall winnaar in de competitie die Hillenraad100 uitschreef voor bedrijven die actief zijn met tuinbouwtechnologie.

  Volgens het juryrapport is Certhon veelbelovend en spraakmakend in tuinbouwtechnologie, succesvol op de internationale markt. Bovendien, en dat telde zwaar meer in de verkiezing, is Certhon actief op de meeste tech-domeinen die uiteindelijk nodig zijn voor autonoom telen. „Die volledig geautomatiseerde teeltmethode gaat een keer komen, misschien niet in ieder gewas en in elk land, maar het is op een aantal terreinen nu al inzetbaar. Oogstvoorspelling gebeurt bijvoorbeeld al in enkele gewassen”, aldus directeur Martien Penning van adviesbedrijf Hillenraad Partners.
  Certhon levert als turn-key kassenbouwer complete kwekerijen, maar ook faciliteiten voor daglichtloos telen met eigen processturing (al dan niet in vertical farms). Daarnaast werken zij in nauwe samenwerking met de aandeelhouder Denso aan een oogstrobot.

  John van der Sande en Lotte van Rijn van overall winnaar Certhon wachten in spanning bij de uitreiking van de TECH50-awards. Tweede van links staat Martien Penning van Hillenraad.

  Razendsnelle ontwikkeling

  Eens in de twee jaar verschijnt de Hillenraad100, een ranking van de honderd meest toonaangevende ondernemingen in de Nederlandse (glas)tuinbouw. In het tussenjaar maakt Hillenraad een thema-editie. Voor 2021 is gekozen voor de HillenraadTECH50, omdat opviel dat bedrijven die zich bezighouden met techniek en technologie een duidelijk groeispurt doormaken. Met de TECH50 wil Hillenraad de razendsnelle ontwikkeling van tuinbouwtechnologie duiden én ondernemers helpen om daarin hun weg te vinden. Een magazine met daarin informatie over de deelnemers, ranglijsten en interviews met deskundigen is te bestellen via de site van Hillenraad100

  Tien domeinen

  Om het ruime begrip tuinbouwtechnologie overzichtelijker te maken, is voor de TECH50-verkiezing door een onderzoeksteam een verdeling op tien domeinen gemaakt. Per domein zijn vijf Nederlandse ondernemingen gerankt. De beoordeling is gebaseerd op bedrijfskundige factoren als groeipotentie, innovatieve en/of disruptieve technologie, ‘tech’ als verdienmodel en substantiële R&D-investeringen. Daarnaast woog per domein de mening mee van een groep experts uit de sector. Er is onderzoek gedaan naar ruim 280 bedrijven: gevestigde ondernemingen, scale-ups en start-ups. Daarbij is ook gekeken naar buitenlandse techbedrijven.
  Dit zijn de winnaars op de 10 domeinen:
  Platforms: 30MHz
  Data science: Blue Radix
  Genetics & Biology: Enza Zaden
  Greenhouse technology: Certhon
  Light & LED: Signify
  Robotics & Smart machinery: Gearbox Innovations
  Sensing & data collection: PhenoVation
  Smart logistics: Logiqs
  Smart proces control: Hoogendoorn Groep
  Vertical Farming: PlantLab

  Inspiration Award naar Zwitserland

  Het Zwitserse Climeworks, gespecialiseerd in technologie voor het opvangen van koolstofdioxide, ontving de Priva Inspiration Award. Priva was hoofdsponsor van het HillenraadTECH50-event, dat plaatsvond in het Biodiversity Center Naturalis in Leiden. Meiny Prins, CEO van Priva: „Wij stimuleren ondernemers die met technologische innovatie een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Een toekomst waarin mensen kunnen genieten van een gezonde werk- en leefomgeving en van veilig en voedzaam voedsel”

  Alle Awardswinnaars van de HillenraadTECH50 op het podium.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties