Coronavirus legt bloemen- en plantenexport Noord-Italië lam

Noord-Italië is in de ban van het coronavirus. Het aantal besmettingen loopt op en er zijn al doden gevallen. Het openbaar leven komt er stil te liggen. Exporteurs van bloemen en planten houden hun hart vast. Ze zien bestellingen uitgesteld worden en geen nieuwe orders binnenkomen. „Als de situatie in Italië zich niet binnen tien dagen stabiliseert dan gaat ons voorjaar naar de knoppen.”

Als Jan de Boer in Napels landt, krijgt hij een ‘scanpistool’ tegen het hoofd gedrukt. Italianen in witte pakken en met mondkapjes controleren of de directeur van Barendsen, die vanuit Madrid komt, geen temperatuurverhoging heeft. In Italië is er veel te doen rond het coronavirus. Het land lijkt in paniek. Met name in Noord-Italië waar er besmettingen zijn geconstateerd en al doden zijn gevallen. Afgelopen maandag ondervonden Nederlandse exporteurs van bloemen en planten de eerste gevolgen. Italianen in Lombardije en Veneto bestellen geen bloemen en planten meer.

Foto: Shuttterstock

Basketballende broertje

„Het ziet er niet best uit”, verklaart Alessandro Mola van FleuraMetz. Mola komt zelf uit het noorden van Italië en heeft regelmatig contact met zijn moeder. Ze kreeg een brief van het gemeentebestuur om binnen te blijven. Scholen en kantoren zijn dicht en de sportwedstrijden van zijn basketballende broertje zijn afgelast. Mola wil niet spreken over een panieksituatie. „Italianen zijn alert”, heet het.

Maandag was de eerste dag dat Mola de gevolgen van corona merkte. „Klanten in het noorden bestellen niet meer. Groothandelaren kunnen niet op markten staan, omdat die dicht zijn. Ook zijn er geen mensen op straat. Ze gaan naar buiten om eten te halen bij de supermarkt, planten kopen ze niet.”

Lees hier het volledige artikel in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties