Ctgb wil betere verdeling van Europese toelatingsaanvragen middelen over de lidstaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ziet het aantal aanvragen in Europa stijgen, en daarom heeft men daar de afgelopen jaren op ingespeeld. De meeste andere lidstaten hebben hun capaciteit echter niet of nauwelijks kunnen verhogen. Brexit heeft het tekort aan Europese beoordelingscapaciteit nog verder vergroot.

Het Ctgb heeft al jaren meer dan een ‘fair share’ aan aanvragen voor middelen en stoffen voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen aangenomen, die ook door andere lidstaten beoordeeld zouden kunnen worden. Vergroting van de capaciteit en verdere ontwikkeling van kennis en ervaring in de lidstaten is van groot belang voor een kwalitatief goed peer review-proces in Europa. Dit vormt de basis voor de Europese besluitvorming. Daarnaast is vergroting van de capaciteit van de toelatingsautoriteiten van belang om doorlooptijden te kunnen verkorten. Daarom streeft Ctgb naar een meer evenredige verdeling van Europese aanvragen over de lidstaten.

Maritza van Assen, directeur van Nefyto, vindt dat Ctgb een punt heeft. Ze vindt dat een eerlijke werkverdeling een gelijk speelveld in Europa in de weg staat: „De harmonisatie van Europese toelatingsbeleid van gewasbescherming levert zeker wat op met geharmoniseerde dossiereisen, een Europees toelatingstraject voor actieve stoffen, zonale beoordelingen en wederzijdse erkenning van middelen. Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. Daarentegen is het wel heel ingewikkeld geworden en zijn een aantal zaken nog niet goed geregeld. Bijvoorbeeld ontbreekt een goede regie over de werkverdeling en de beschikbare capaciteit tussen de lidstaten: wie doet wat met onvoldoende beoordelingscapaciteit tot gevolg.”

Maritza van Assen

Wat vindt Van Assen eigenlijk van de werkwijze van het Ctgb? En het Europese toelatingsbeleid? Lees het volledige interview in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 21. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties