Cyclaam is Woonplant van de maand november

Cyclaam mag er dan frêle uitzien, het is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt.  De plant is door Bloemenbureau Holland gekozen tot Woonplant van de maand november.

De kleuren van cyclaam – felpaars, knalrood, alle kleuren roze of een mix – maken deze woonplant een aanwinst voor de trend waarin kleur en gekkigheid je door de donkere dagen slepen. Met de speelse vorm van de planten zijn bijzondere effecten te bewerkstelligen en door in plantarrangementen met de kleuren aan de gang te gaan, zijn strepen en cirkels van bloemen te maken.

Bloeikracht

Cyclaam behoort tot de familie Primula, ook bekend als sleutelbloem. De planten hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht. Menen ze ‘aandacht’ tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Zet je ze in een schoteltje lauw water, dan staan ze er na een half uur alweer heel wat monterder bij.

Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4e eeuw voor Christus en vroeger stond de knol van de plant bekend om haar laxerende werking. In Europa arriveerde de plant in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar kwam in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties