Daan de Vries (MPS): ’Verduurzamen is een soort wereldreis’

Verduurzamen is een continu proces met voortschrijdend inzicht. Althans in de overtuiging van Daan de Vries, algemeen directeur bij Stichting MPS. „Een ding is zeker: over vijf jaar is de sierteeltsector nog niet klaar met verduurzamen. Verduurzaming is een soort wereldreis. Als je verder komt, ontdek je weer een nieuwe bestemming.”

De Vries is december 2020 als algemeen directeur begonnen. Hij is dankbaar en trots dat zoveel telers MPS hun verbruiksgegevens toevertrouwen en meestal al vele jaren. Echter, weet ook dat sommige telers zich bewust niet aansluiten bij de certificeringsorganisatie: „Kwekers die puur voor de laagste prijs gaan komen niet altijd bij ons uit.”

Over 5 jaar: hoever is de sierteeltsector dan verduurzaamd?

„Over vijf jaar is duurzaam en transparant produceren de norm in de sierteelt. Consumenten en kopers verwachten in toenemende mate duurzaam geproduceerde bloemen en planten. Enkele uitzonderingen zullen er nog wel zijn; een volledige omslag neemt meer tijd in beslag. 

Wat de komende jaren ook steeds meer aandacht zal krijgen, is wetgeving voor bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor de hele keten. De afstemming door de keten zal toenemen, bijvoorbeeld op het gebied van milieuvriendelijk telen of sociale aspecten. Footprinting zal een veel grotere rol spelen en nog beter inzicht geven in de milieu-impact van producten. 

Verder moet de sector proactief communiceren en transparant zijn over alle innovaties die er zijn. Er zijn grote stappen gemaakt de laatste jaren en daar mag de sector trots op zijn.”

Waar zou de sierteeltsector qua verduurzaming over 5 jaar moeten staan?

„Zelf zou ik drie prioriteiten noemen: zorgen dat we als sector voldoen aan het klimaatverdrag van Parijs, dus nog meer inzetten op besparing en duurzame opwekking van energie. Zorgen dat we als sector geen negatieve en bij voorkeur zelfs een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. En ten slotte zorgen dat werknemers in de sector een leefbaar inkomen en een waardig bestaan hebben. Een ding is zeker: over vijf jaar zijn we nog niet klaar. Verduurzaming is soort wereldreis. Als je verder komt, ontdek je weer een nieuwe bestemming.”

Hoe denkt Daan de Vries over digitale milieuregistratie? En waarom zouden telers volgens hem voor MPS moeten kiezen.” Lees het volledige interview in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 29. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties