Dagprijzen gas en elektra zeer laag

De weersomstandigheden zijn zo gunstig dat de prijs voor daggas nog altijd laag is, hoewel het afgelopen weekend kouder was dan voorgaande weken. Er was namelijk een redelijk aanbod van zon en wind waardoor er weinig vraag naar gas is geweest voor de productie van elektra. En doordat de prijs van CO2-emissie laag is wordt er zelfs al iets meer kolen gebruikt voor de opwek van elektra ten opzichte van gas. De prijzen voor lange termijngas zijn zoals het zich laat aanzien op een soort van bodem aangekomen, wellicht volledig gebaseerd op de koers van olie.

Normaal gesproken worden er in de zomerperiode geplande onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd maar ook dit kan momenteel geen doorgang vinden omdat dit de kans op besmetting door coronavirus van onderhoudsmensen te groot is. Ook is het vanzelfsprekend dat er elk jaar ongepland onderhoud plaatsvindt, meestal op momenten dat de prijzen laag zijn. Reden hiervoor is dat hiermee het aanbod vermindert en zo de prijs omhoog gaat. Nu is het afwachten of er dit jaar ook nog ongepland onderhoud zal plaatsvinden, maar die kans lijkt dit jaar klein, onder druk van het coronavirus.

Elektriciteitsconsumptie 10% gedaald
De dagprijzen staan zwaar onder druk en zijn afgelopen weekend voor sommige uren negatief geweest. Het is een combinatie van vraag en aanbod waardoor de prijs zo laag is. De prijs voor de lange termijncontracten is niet veel in beweging geweest. Nadat kort geleden de prijs van CO2-emissie een forse duikeling heeft gemaakt, is de prijs van elektra ook gedaald. De CO2-emissieprijs is inmiddels redelijk stabiel en zo ook de prijs van elektra. Zolang de uitstoot van CO2 laag is als gevolg van het coronavirus is de kans aanwezig dat de koers nog verder weg kan zakken doordat de noodzaak om rechten in te kopen steeds kleiner wordt.

De Nederlandse elektriciteitsconsumptie is op werkdagen met tien procent gedaald als gevolg van de corona-maatregelen, blijkt uit berekeningen gebaseerd op cijfers van het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO).

Overschot aan olie
In grote lijnen heeft de olieprijs voor zolang als het duurt een bodem gevonden rond de €25,- per vat ruwe Brent olie. Echter lijkt het erop dat de vraaguitval nog verder zal toenemen als gevolg van het coronavirus. Vandaag de dag worden er per dag miljoenen vaten olie meer geproduceerd dan er vraag is.

De bedoeling van Saoedi-Arabië en wellicht ook Rusland lijkt er veel van weg te hebben dat ze proberen om de Amerikaanse schalie-olie een halt te roepen. Amerika profiteert al twee jaar van de productiebeperkingen van de OPEC+ leden. De twee OPEC+ leden kunnen een periode van lage prijzen verteren maar de commerciële schalie-olie producenten hebben niet zo’n lange adem. Indien de schalie-olieproductie inderdaad aan het kortste eind trekt en de OPEC+ leden hebben weer de zeggenschap over de markt dan kan de prijs stijgen. Een stijging kan ook tijdelijk zijn omdat dit weer perspectief biedt aan nieuwe investeerders in schalie-olie.

Het internationaal energieagentschap (IEA) heeft onlangs aangegeven dat het van het grootste belang is om schone energie centraal te stellen in economische stimuleringsplannen tegen de coronacrisis. De wereld mag niet toestaan dat de huidige crisis de inspanningen omtrent de energietransitie in gevaar brengt, aldus de IEA. Grootschalige investeringen om de ontwikkeling, inzet en integratie van schone-energietechnologieën – zoals zonne-energie, wind, waterstof, batterijen en CO2-afvang – te stimuleren, zouden een centraal onderdeel moeten zijn in de plannen van regeringen omdat dit een dubbel voordeel met zich meebrengt. Te weten het stimuleren van economieën en het versnellen van de overgang naar schone energie.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties