De erfenis van de RUB-lijst

Decennialang maakten tuinders gebruik van middelen op de lijst Regeling Uitzonderingen Bestrijdingsmiddelen (RUB). Ze werden beschouwd als onschuldige, veilige gewasbeschermingsmiddelen, waarvoor leveranciers geen kostbaar toelatingstraject hoefden te doorlopen. Onschuldig en veilig of niet, inmiddels moeten ze hetzelfde toelatingstraject doorlopen als elk ander middel. De lijst is daardoor geslonken en het middelenpakket verder versmald.

In 2011 trad de gewasbeschermingsverordening in werking, waardoor de RUB niet meer voldeed aan de Europese regelgeving. Producten op de RUB-lijst moesten uit veiligheidsoverwegingen ook beoordeeld worden, of zijn anders niet langer toepasbaar.

Binnen de gestelde termijn zijn 57 RUB-middelen en toepassingen bij het Ctgb gemeld, waarvoor een toelating is aangevraagd. Zij blijven toegestaan zolang de toelatingsprocedure loopt. Alle overige middelen krijgen een opgebruiktermijn tot 1 oktober 2019. Ze zijn al niet meer leverbaar gezien het verstrijken van de aflevertermijn (1 oktober 2018).

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties