Deen en Plus gaan voor fairtrade kerststerren

Plus en Deen hebben Fairtrade kerststerren in het schap staan. De supermarkten participeert in een zogenaamde Fairtrade cents pilot. Het doel van dit project is een leefbaar loon voor medewerkers te realiseren.

De beide retailers verkopen kerststerren van jonge planten kwekerij Wagagai uit Oeganda. Van elke kerstster die verkocht wordt, gaat er een klein bedrag in een speciaal fonds, waaruit de kweker zijn werknemers aan het eind van dit jaar een extra bonus kan betalen.

In 2017 verkocht Wagagai 900.000 Fairtrade kerststerstekken. Dat bracht al € 40.500,- op voor het Fairtrade Cents Bonus Fonds. Dat staat gelijk aan bijna een extra maandsalaris voor de 1.400 werkers in de laagste loonschalen. Target voor de pilot in 2018 is om tenminste 5 miljoen Fairtrade stekjes te verkopen (zo’n 10% van de totale productie).

De partners in de Fairtrade cents pilot zijn Fairtrade International, Wagagai, Selecta One en Orange Dümmen. Gezamenlijk nemen de partijen hun verantwoordelijkheid door een eerlijke prijs te betalen voor de jonge planten die uit Afrika komen en in Europa worden opgekweekt.

De pilot periode loopt tot 1 januari 2020. Fairtrade roept andere supermarkten en retailers op om aan te sluiten bij de Fairtrade cents pilot.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties