Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Definitieve premies WW 2020 eindelijk bekend

Definitieve premies WW 2020 eindelijk bekend

0

De premies, die eerder als indicatieve premies naar buiten zijn gebracht, zijn definitief geworden. De lage premie voor onbepaalde tijd (vast contract) wordt 7,94%; dat is 1,24% goedkoper. De hoge premie voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) stijgt met 1,76% naar 2,94%.

De nieuwe premies zijn onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), waarvan de essentie is om het aandeel flexwerk terug te dringen. Het middel waar minister Koolmees van Sociale Zaken voor kiest is enerzijds het duurder maken van flexarbeid en anderzijds vaste dienstverbanden goedkoper maken en die keuze met minder financiële risico’s voor de ondernemers te omkleden

Onredelijk

Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland, samen met LTO Nederland en NFO, eerder dit jaar heeft laten maken, bleek al dat glastuinbouwondernemers die gebruik maken van flexarbeid door deze wet tot 7% meer loonkosten voor de kiezen krijgen. Het is onredelijk dat in sectoren met seizoenswerk, ondanks dat er geen werk is, ondernemers vaste dienstverbanden moeten gaan aanbieden. Dat is economisch niet verantwoord, zo luidt het standpunt van Glastuinbouw Nederland. Onderstaand de eerdere berichtgeving over dit onderwerp.

In gesprek

Als een van de sociale partners is Glastuinbouw Nederland nog met minister Koolmees in gesprek om seizoensarbeid onder de lage WW-premie te brengen.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar