Dekker Chrysanten zoekt vanwege brexit naar nieuwe markten in Oost-Europa

Brexit gaat ook voor de veredeling van snijbloemen grote gevolgen hebben. Veredelaar Dekker Chrysanten verwacht dat er – of het nu een harde of zachte brexit wordt – minder vraag uit het Verenigd Koninkrijk zal komen. Het bedrijf verkent daarom nieuwe marken. „We richten ons nu op Oost-Europa: Polen, Rusland, Oekraïne. Je moet de andere kant op met je product. De andere optie is minder telen en dat willen we natuurlijk niet”, aldus algemeen directeur Cees Dekker op nieuwssite Nu.nl.

De chrysantenveredelaar met productielocaties in het Noord-Hollandse Hensbroek en in Tanzania, gaat er vanuit dat een brexit in alle gevallen tot langere procedures aan de grens met het VK zal leiden. „Dat is voor de vershandel echt een probleem. Je hebt te maken met meerdere schakels en dat gaat tijd kosten. We houden rekening met 48 uur vertraging bij de export van onze chrysanten en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de bloemen”, zegt Dekker op Nu.nl.

De tweekleurige ’Stripy’ is een vrij recent geïntroduceerde cultivar van veredelaar Dekker Chrysanten. De tweekleurige troschrysant won eerder dit jaar nog de vakprijs chrysant 2018 op Keukenhof.

Bang dat de agrarische handelsstroom vanuit Nederland naar het VK helemaal zal wegvallen door de brexit is Dekker niet. „Er werden in het Verenigd Koninkrijk eerder wel chrysanten gekweekt, maar door concurrentie uit Nederland en Afrika is daar niet veel van overgebleven. De export naar het VK zal niet wegvallen, hooguit minder worden.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties