‘Denen en CC-karren worden duurder’

  De hoge staalprijzen en het ontregelde containertransport uit China zetten de beschikbaarheid van deense karren afgelopen voorjaar onder druk. Uiteindelijk waren voldoende karren beschikbaar; alleen niet altijd op de juiste plek. Voor komend jaar worden aanzienlijke prijsverhogingen voorspeld.

  „Uiteindelijk was het nog erger dan we verwacht hadden”, zegt Marcel Pluim, manager van karrenleverancier Kapo. „Ik ben bijna het hele voorjaar uitverkocht geweest. De fabrieken zijn op gang gekomen, maar het staal is meer dan 20% duurder geworden. Daar valt nog mee te leven. De vrachttarieven zijn echter niet meer rond te rekenen. De transportkosten voor een kar vanuit China gaan van €4 naar €20. Dat is veel geld als je duizenden karren moet hebben. En zelfs als je hoog biedt, zijn er nog steeds bijna geen containers te krijgen. De hele lijndienst is ontregeld.”

  Barto Cleton, directeur Container Centralen, blikt niet ontevreden terug op het afgelopen voorjaarseizoen. Hij wil er niet op gokken dat de prijzen volgend jaar gaan dalen. De contracten van CC-karren zullen dus in prijs omhoog gaan. Hoeveel? „Ik kan alleen zeggen dat het ’aanzienlijk’ zal zijn”, zegt de directeur. „Ook het verlies van transportmiddelen zal beduidend duurder worden, omdat karren en platen tegen de huidige hoge prijzen worden bijgekocht. We gaan gewoon bestellen wat we denken nodig te hebben. Een gebrek aan transportmiddelen kost de sierteeltsector meer dan de prijsstijgingen van de karren.”

  Moeten telers en exporteurs eerder dan gebruikelijk aangeven hoeveel Denen en CC-karren ze volgend voorjaar willen hebben? Welke prijsstijgingen zitten er in het vat? Is beschikbaarheid voldoende te organiseren? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 25. Online is het artikel nu al te vinden via deze link.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  Het CC-karrendepot bij Royal FloraHolland in Naaldwijk. Dit voorjaar hebben we 40% meer karren uitgegeven dan in 2019 in dezelfde periode, laat de veiling weten.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties