Zeeuwse zet direct een volwaardig bedrijf met biobloemen op

Loverendale Ter Linde is een gemengd biologisch-dynamisch bedrijf met akkerbouw, fruitteelt en veehouderij in Oostkapelle. Dit jaar worden er voor het eerst ook biologische snijbloemen geteeld. Sinds de winter is bedrijfsleider Marjolein Oltheten bezig met de voorbereiding van de akker. Van het ontwerpen van het perceel tot het planten van de zaadjes. Binnenkort volgt de eerste oogst.

Marjolein Oltheten

In de jongste CBS-meitelling is het areaal zomerbloemen van Loverendale Ter Linde nog niet opgenomen. Het biologisch-dynamisch bedrijf is namelijk een nieuwkomer, terwijl het aantal juist is afgenomen van 530 naar 520 bedrijven. En met 1,2 ha is het Zeeuwse bedrijf een aardige nieuwkomer, zelfs een grote wat betreft de teelt van biobloemen. De huidige eigenaren zijn blij met de mogelijkheid enkele investeringen voor mechanisatie te doen om zodoende direct op deze schaal te kunnen starten

1 en 1 is 2

De gedachte om de bedrijfsactiviteiten van Loverandale Ter Linde uit te breiden met een snijbloementak is in een stroomversnelling gekomen toen de eigenaren vernamen dat Marjolein Oltheten, een Zeeuwse fruitteeltdochter, met dezelfde plannen rond liep. Zij studeerde Agrarische Bedrijfskunde aan Van Hall Larenstein. De studie komt haar goed van pas, maar wat betreft teeltkennis moet ze nog veel leren. „Mijn passie ligt bij het verzorgen van een stuk land en dan vanuit het biologische-dynamische gedachtegoed.” 

Dit is de reden waarom ze in 2018 een seizoen lang bij Julian Langelaan, eigenaar van de biologische bloemenkwekerij Op Beemster Klei, aan de slag gaat. Ze leert veel van hem; onder meer dat starten met biobloemen geen eenvoudige opgave is, omdat het echt pionieren is. Ze blijft twijfelen totdat twee jaar later een van de eigenaren van Loverendale Ter Linde haar pad kruist. Ze leert eerst het bedrijf kennen alvorens te worden aangesteld als bedrijfsleider bloementeelt. In loondienst bij een kapitaalkrachtig bedrijf eindigt de zoektocht van Oltheten naar haar toekomstplannen. Op haar 28e begint ze aan deze grote uitdaging.

Lees de volledige bedrijfsreportage in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 27. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het een uitgebreidere bedrijfsreportage inclusief fotoserie en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rosalie Romijn
Rosalie Romijn
1 maand geleden

Beste Marjolein. Ik heb met genoegen jou uiting gevolgd trots op Zeeland te zijn.Jammer genoeg zijn mijn ouders er niet gebleven, maar Apetrots ben ik op mijn geboorteland. Wat een mooi levensideaal heb jij voor ogen. Dat ontroerde mij, daarom dit gezegde, wees er nooit Zuunig mee!!. Lieve groet Rosalie Romijn.