Diverse telers pakken veredeling zelf op

Veredeling is zeker niet alleen een bezigheid bij grote bedrijven en multinationals met een grote, internationale marktpositie en een breed sortiment. Op meerdere kwekerijen en in meerdere gewassen is veredelen meer dan liefhebberij. Het gebeurt vaak in de luwte, maar is daarom niet minder succesvol.

Tientallen veredelaars van tulp laten deze weken op diverse plekken in het land hun zaailingen zien aan vakgenoten. Soms is het maar een bol die in volle bloei getoond kan worden. Nederlandse telers van orchidee zitten ook niet stil als het gaat om veredeling, zo blijkt uit een rondgang. Onder meer bij Piko Plant uit Nootdorp en CJ Orchids in Gameren is veredelen al geruime tijd een belangrijke activiteit. Er is aanbod genoeg bij de reguliere veredelaar, maar op de eigen kwekerij kan je nog meer focussen op je eigen teeltwensen en afzetmarkt.

Niet alleen hoofdgewassen
Veredelen op de eigen kwekerij gebeurt niet alleen met hoofdgewassen als tulp en phalaenopsis. Het betreft ook kleine gewassen, waar grote veredelingsbedrijven niet of nauwelijks aandacht aan schenken. Of een veredelingsprogramma is ergens gestopt, terwijl telers zelf nog voldoende kansen zien.

Samenwerken
In diverse gevallen krijgen telers hulp van adviseur-veredelaars. Zij werken – vooral via klassieke veredeling – nauw samen aan een sortiment voor hun opdrachtgever. Het zorgt voor korte lijnen, heldere focus en de kweker brengt veel kennis in over teeltwensen, teelt- en raseigenschappen en sortiment. Dat helpt bij het kiezen van kruisingsouders.

Volop resultaten
Resultaten uit eigen veredeling zijn er volop. Sterker, professionele veredelingsbedrijven hebben vaak nauwe contacten met telers die op hun kwekerij actief zijn met veredelen en selecteren. Een eigen kruising kan onder andere door die contacten ook bij andere telers belanden. Of kruisingsouder worden van een professionele veredelaar. Als eigenaar van zo’n cultivar beslis je daar natuurlijk zelf over. Je kan zo’n noviteit ook volledig in eigen beheer kweken tot eindproduct.

Het omslagartikel van het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 3 gaat over veredelen op de eigen kwekerij. U kunt het (na inlog) ook digitaal lezen via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties