‘Door covid is thema eenzaamheid ouderen heel evident’

„Door covid is het thema eenzaamheid en ouderen heel evident geworden.” Charles Lansdorp van Felinifoundation.nl merkt dat Grootouderdag geen uitleg meer nodig heeft. Afgelopen weekend vond de dag plaats in vijf landen.

Een van de landen was Nederland. In onder meer Dordrecht en Apeldoorn ontvingen mensen in verzorgingscentra afgelopen weekend bloemen. Door de strenge regels gaven medewerkers de bloemen door aan de ouderen. Geplande workshops met kinderen vonden geen doorgang.

Grote promotiecampagne

In Nederland maakt Grootouderdag onderdeel uit van de Week tegen de Eenzaamheid, dat voor het derde jaar door het Ministerie van WVS wordt gesteund. Felinifoundation.nl en de Nederlandse Ambassades en Consulaten-Generaal lanceerden dit jaar een grote promotiecampagne in Italië, Spanje, Slovenië, Tsjechië, Duitsland (Beieren).

In samenwerking met kwekers, bloemengroothandel, bloemisten, brancheorganisaties en vrijwilligers hielden de organisatoren in de landen bloemenworkshops. Kinderen konden bloemstukjes maken voor ouderen. De bloemisten kregen in de verschillende landen de middelen aangereikt om Grootouderdag te promoten en workshops te organiseren.

In Beieren kunnen de bloemenworkshops met kinderen en grootouders niet doorgaan. In de Duitse bondsstaat krijgen de opa’s en oma’s een Avalanche roos. Niet overal werden geplande activiteiten afgelast. „De verschillen per land zijn enorm”, zegt Lansdorp. „In Tsjechië konden we gewoon workshops met kinderen houden.”

Kenya Flower Council

De campagne wilde de ouderen dit jaar in de Week tegen Eenzaamheid en met Grootouderdag een hart onder de riem steken. De campagne wordt via de sociale media in de deelnemende landen onder de aandacht gebracht. Ze draagt de naam #regalafioriainonni (‘#schenkbloemenaangrootouders’).

In Spanje, Slovenië, Italië en Tsjechië werd de campagne uitgevoerd in samenwerking met de Landbouwraden. In Duitsland met het consulaat. Spanje, Italië, Tsjechië en Slowakije vierden Grootouderdag op 1 en 2 oktober, in Duitsland op 11 oktober.

Grootouderdag wordt onder meer ondersteund door Kenya Flower Council. Ouderen ontvingen bloemen uit Kenia en van Holla Roses uit Ethiopië. In dit filmpje spreekt de voorzitter van KFC, Richard Fernandez van Marginpar, zijn steun uit.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties