Dramatische prijsvorming voor tulpen

Tulpen zijn sinds Pasen slecht aan de prijs. Zeker afgelopen week was het dramatisch voor de klokken van Royal FloraHolland. Tulpen draaiden door of gingen voor minimale prijzen van de hand. Vooral het ‘retailslag’ heeft het zwaar te verduren.

Telers die in het zwaardere segment zitten, zijn positiever over afgelopen seizoen. Kwaliteit werd voor de klok gewaardeerd. Telers die produceren voor de retail, en voor de klok aanvoeren, vonden het geen spectaculair tulpenseizoen, maar ‘erg gewoontjes’. Tulpenbroeier Arjan Smit noemt de klok dit jaar de zondebok. Ook de prijsvorming rond feestdagen viel dit jaar volgens hem tegen. Dat bevestigt Intergreen. „Rond de feestdagen werd er flink gepiekt en met name rond Vrouwendag was er veel volume op de markt. Iedereen in de keten had voldoende voorraad en daardoor bleef een prijsstijging op de klok uit”, meent inkoper Hans Faber.

Winfried Versluis van Flowers Connect geeft aan dat de daghandel in het retailsegment afgelopen maanden inderdaad onder druk stond. Er was weinig extra’s mogelijk. „Normaal is er wat ruimte in de vrije markt en wordt er nog bijgekocht buiten de contracten om. Dat viel dit jaar tegen. Alles was uitgebalanceerd en de broeierij liep precies op schema. Alle aantallen werden geleverd en voorraden waren op peil. Er draait niet zo vaak een tulp door, maar we kunnen niet onbeperkt door produceren. Dat maak ik wel een beetje op uit dit seizoen”, aldus Versluis.

Meer lezen over het tulpenseizoen? Lees verder in Vakblad voor de Bloemisterij, nummer 16.

 

 

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
henkbres
henkbres
6 jaren geleden

hoe meer lichte brass geleverd word aan de supermarkten hoe lager de prijs word , word nog wel erger als de bloemist eens verdwijnt en je overgeleverd bent aan de retailsegment dan worden de kwekers een voor een leeggezogen en dan ga je de bloemist die wil betalen voor kwaliteit nog missen