Duitse brancheverenigingen pleiten voor openen tuincentra


In Duitsland pleiten diverse brancheverenigingen in de groene sector bij de regering voor opening van tuincentra en bouwmarkten. „Plantenverkoop is voor consumenten in het voorjaar een signaal van hoop. Bovendien moeten we voorkomen dat er boomkwekerijproducten vernietigd moeten worden”, aldus de Duitse boomkwekersbond. In Duitsland werd recent de lockdown verlengt tot 15 februari.

Bund deutscher Baumschulen (BdB) richt zich bij haar lobby richting de Duitse politiek op twee zaken. Als eerste wil zij de politiek bewegen om vanaf half februari de plantenverkoop weer mogelijk te maken. Daarnaast maakt de kwekersbond zich er sterk voor dat bedrijven een vergoeding krijgen als zij bij een langere lockdown omzetschade oplopen.

Volgens de BdB heeft het voorjaar van 2020 laten zien dat de plantenverkoop voor de bevolking een psychologische steun is geweest tijdens de coronacrisis. „Ook als dit jaar in februari of maart het nog niet mogelijk is om alle coronamaatregelen op te heffen, is plantenverkoop een belangrijk signaal van hoop voor alle mensen”, zegt BdB-voorzitter Markus Guhl. „Bovendien heeft de tuinbranche laten zien dat ze verantwoordelijk met de veiligheidsmaatregelen om gaan.”

In Duitsland geldt een lockdown tot 15 februari. Tuincentra en bouwmarkten blijven tot die tijd gesloten. (foto: Ron Barendse, 2019)

Tuincentra moeten worden bevoorraad

Guhl zegt verder dat vanaf begin februari tuincentra en bouwmarkten bevoorraad moeten worden. „Gezien de huidige voortgaande lockdowns gaan wij ervan uit dat kwekers schade gaan lijden en dat geldt ook voor sommigen van onze klanten. Natuurlijk hopen we dat het niet nodig is om planten te moeten vernietigen. Niet alleen voor het geld, maar ook voor de omgeving. Iedere plant die niet wordt geplant, is er een te weinig in strijd tegen de klimaatverandering.”

De Duitse kwekersbond krijgt bijval van andere brancheverenigingen die zich deze week tot de Duitse regering richtte met een vergelijkbare boodschap. Het gaat hierbij om: Zentralverband Gartenbau (ZVG), Handelsverband Heimwerken, Bauen und Garten (BHB), Verband Deutscher Garten-Center (VDG), Fachverband Deutscher Floristen Bundesverband (FDF), Landgard, Verband des Deutschen Blumen- Groß- und Importhandels (BGI) und Industrieverband Garten (IVG).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties