Duitse Valentijnsdag wordt kleurrijker

Als Valentijn op een werkdag valt zijn Duitsers geneigd om ook bloemen voor collega’s te kopen. Dit leidt ertoe dat Duitsers voor de dag van de liefde steeds vaker andere bloemen dan roos kopen.

Dit signaleren Duitse bloemenhandelaren, aldus de Deutschen Blumen- Gross- und Importhandels (BGI). Naast rode en andere rozen kochten Duitsers dit jaar ook meer voorjaarsbloemen dan anders. De omzet van ranonkel, freesia, tulp, anemoon en mini-gerbera steeg.

De rode roos blijft absoluut ondanks de hoge prijzen koploper in het westen en midden van Duitsland, maar de vraag naar bloemen wordt meer divers.

Op Valentijnsdag in Duitsland voeren bloemen sterk de boventoon, laten handelaren de BGI weten. Een enkele handelaar vertelt dat de eerste producten voor de voorjaarstuin werden verkocht. De vraag naar kamerplanten was laag.

In het oosten van Duitsland is Vrouwendag belangrijker dan Valentijn, maar ook daar neemt de vraag naar bloemen toe voor Valentijnsdag. De omzet voor Valentijn nadert de omzet voor Vrouwendag.

Over het algemeen was de Duitse groothandel tevreden over de handel voor Valentijn. Sneeuw, ijs en kou teisterden Duitsland. Hierdoor was de verwachting vooraf niet hoog, dit werd versterkt door de hoge prijzen voor rozen in aanloop naar Valentijnsdag.