Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends ‘Dure bloemen en planten en lage lonen in Portugal’

‘Dure bloemen en planten en lage lonen in Portugal’

0

Van 22 november t/m 24 november jl. ging het Jong Agri Netwerk (JAN) op marktverkenning naar Lissabon, Portugal. Bloemen en planten zijn in Portugal relatief duur en lonen laag, leerde het gezelschap.

JAN bracht onder meer een bezoek aan Mercado Abastecedor. Het distributiecentrum voor de groothandel in de omgeving van Lissabon. Mercado Abastecedor is een bundeling van de vele markten die vanwege bereikbaarheid verplaatst zijn van Lissabon centrum naar een locatie net buiten Lissabon.

Groente & fruit en bloemen & planten worden hier ’s avonds in de diverse hallen verhandeld. Dat bloemen en planten in Portugal relatief duur zijn en de lonen relatief laag was hier zichtbaar. Het lage arbeidsloon zorgt er echter wel voor dat meer bedrijven vanuit onder andere China zich in Portugal gaan vestigen.

JAN bracht ook een bezoek aan Sjaak van Schie, net buiten Lissabon. Van Schie vertelde uitgebreid over de start van zijn avontuur in Portugal in 1998. Nadat hij met het kweken van anjers begon heeft hij nu een moderne kwekerij waar jaarrond hydrangeastek geproduceerd wordt onder leiding van Nederlands management. Het stekmateriaal wordt in Portugal verder opgekweekt tot halfwas planten of gaat op transport naar de kwekerijen in Nederland.

Als laatste werd een bezoek gebracht aan het CTT distributiecentrum van de Portugese post. Naast een nieuwe grote sorteermachine waar de pakketten worden verwerkt, is hier ook een groot magazijn waar webshops gebruik van kunnen maken, ook wel warehousing genoemd. Hier kunnen bestellingen direct vanuit CTT verstuurd worden naar de klanten.

Jong Agri Netwerk (JAN) is hét platform voor jonge managers en ondernemers uit de sierteeltsector, waar ze ideeën kunnen uitwisselen, een interessant netwerk vinden en samen voorop willen lopen in een sterk veranderde handelsmarkt.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar