Duurzaam en hogere productie kunnen hand in hand gaan

Het blijkt mogelijk in de glastuinbouw een hogere productie te realiseren en tegelijk een lagere voetafdruk. Het project ‘KAS2030: Duurzaam telen met toekomst’ van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft dat uitgewezen.

Bij het project is onderzocht of emissieloos telen in aardbei, freesia, gerbera en potanthurium haalbaar is. De onderzoekers kijken daarbij naar de emissies van CO2, water en nutriënten en naar de emissie van gewasbeschermingsmiddelen. De vier gewassen staan sinds voorjaar 2019 in de KAS2030 in Bleiswijk. Die kas gebruikt geen gas voor de verwarming en is uitgerust met Full LED-belichting. De ontvochtiging vind plaats door condensatie op een koud oppervlak waardoor latente warmte wordt teruggewonnen. Hierdoor blijft de kas in de winter en voorjaar meer gesloten. De CO2-emissie van de teelt is minimaal door het gebruik van een Full LED-belichting en hoge isolatie van de kas door 3 schermen.

Gerbera en potanthurium

Ook bij gerbera steeg de productie fors. Dit gold bij zowel de kleinbloemige gerbera’s als bij de grootbloemige gerbera’s. Per vierkante meter kon in de herfst en wintermaanden 2 bloemen per week meer geoogst worden op een jaartotaal van 530 kleinbloemige en 390 grootbloemige gerbera’s, terwijl minder warmte nodig was. Ook bij potanthurium steeg de productie: meer bloemen en een hoger gewicht.

Gewasbescherming

De gewassen stonden op een goot, tafel of ‘bak’ waardoor volledig kon worden gerecirculeerd. Iets wat bij een tot nu toe grondgebonden teelt als freesia nog een zeldzaamheid is. Op het gebied van gewasbescherming zijn er nog diverse uitdagingen. Zo zijn er nog veel vragen naar het voorkomen en bestrijden van meeldauw in gerbera en aardbei. Er is ook veel aandacht voor het creëren van een goede leefomgeving voor biologische bestrijders vanaf het begin van een teelt. De onderzoekers ontdekten dat sluipwespen ook bloemen bestuiven. Daarmee kunnen de natuurlijke bestrijders misschien van waarde zijn in de winter. In die periode zijn bijen niet erg actief.

Lees de gehele bedrijfsreportage bij Martijn Veld in de Bloemisterij of online.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties