Een gewiekste oplichter met een treurige gokverslaving?

Is iemand die zo gewiekst is om Royal FloraHolland voor ruim €4,3 miljoen op te lichten echt zo dom om al dat geld te vergokken? Een ding is bijna zeker: Mohammed G.M. komt – eenmaal uit het gevang – nooit meer hoger dan het bestaansminimum.

In de Haagse rechtbank ontstond op 6 augustus het beeld dat Mohammed G.M. gokverslaafd is en dat het de oorzaak is van zijn oplichtingspraktijken. Het is onder meer het beeld dat de verdediging van Mohammed en de dader zelf schetsten. Eigenlijk leed hij al vanaf zijn twaalfde aan een gokverslaving. Op 15-jarige leeftijd begon zijn verslaving serieuze vormen aan te nemen. In 2017 – in datzelfde jaar kwam hij in november in dienst bij Royal FloraHolland op de afdeling Financial Services – werd hij hiervoor behandeld. Maar hij was uiteindelijk niet in staat te stoppen met gokken, aldus de dader en zijn verdediging.

Ziekte

Een dag voor de uitspraak – twee weken later – benadrukte de advocaat van Mohammed, Sidney Smeets, telefonisch nog dat ‘meneer’ gokverslaafd is en dat betekent dat hij een ziekte heeft. De wetgever zou daar bij de terugvordering van de door Royal FloraHolland geleden schade rekening mee moeten houden.

Het Openbaar Ministerie en de uitspraak van de Haagse rechtbank bevestigen dat de geldstromen van Mohammed wijzen op een gokverslaving. De oplichter gebruikte enkele tienduizenden euro’s om schulden af te lossen, de rest ging op aan het gokken op sportwedstrijden. Op een gokaccount in Gibraltar staat nog €800.000, op een bedrag €85.837,44 op rekeningen van Mohammed werd beslag gelegd, de rest van de gestolen miljoenen zijn verdampt op goksites.

 

In de uitspraak van de Haagse rechtbank komt tevens naar voren dat het aannemelijk is dat de verslavingsproblematiek op het gebied van gokken gerelateerd is aan het delictgedrag. „De verdachte kán problemen hebben met gokken, maar mogelijk zijn klachten ook aanzetten of overdrijven, wat zou betekenen dat hij niet de gehele stoornis simuleert of veinst”, aldus de rechter.

Met andere woorden: het is aannemelijk dat zijn gokverslaving geleid heeft tot de oplichting van zijn werkgever. Maar Mohammed kan mogelijk ook een deel van zijn gokverslaving gesimuleerd of geveinsd hebben. Niettemin legde de rechter Mohammed een ambulante behandelverplichting voor zijn gokverslaving op. Bovendien kreeg hij een verbod op deelname aan kansspelen.

Gewiekstheid

Mohammed is dus een deels of helemaal gokverslaafd. Maar Mohammed is ook heel slim. In de uitspraak wordt in de omschrijving  van zijn oplichtingspraktijken bij Royal FloraHolland namelijk ook gesproken over listige kunstgrepen. En bij het bepalen van de strafmaat wordt onder meer de gewiekstheid (meerdere frauduleuze handelingen) in aanmerking genomen.

Zijn fraude was ingenieus. Het vonnis van de rechtbank maakt duidelijk dat zijn inspanningen verder gingen dan het koppelen van een bedrijf (Randstad) aan een eigen rekeningnummer en het fingeren van betalingen aan dat bedrijf. Hij creëerde ook schulden bij bedrijven die een tegoed hebben bij Royal FloraHolland en koppelde die als tegoeden aan Randstad. Ook zette hij openstaande tegoeden van klanten over naar Randstad.

Is deze ingenieuze voormalige medewerker van Royal FloraHolland vervolgens zo treurig om al dit geld te vergokken? Of waren de goksites een middel om het geld te ‘stallen’ voor later. Werden een of meerdere sites wellicht gerund door vrienden?

Dure auto

Het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzingen dat dit laatste zo was, laat ze weten. Het geld is zeer waarschijnlijk gewoon vergokt. Blijkbaar was Mohammed naast meesteroplichter en witwasser toch ook een treurige gokverslaafde. Mocht het toch ooit anders blijken te zijn, dan komt dat in de toekomst wel aan het licht, verzekert het Openbaar Ministerie.

Mocht hij op een dag een dure auto rijden dan wordt hem die afgenomen, als blijkt dat hij de volledige schuld van €4,3 miljoen nog niet volledig heeft terugbetaald aan Royal FloraHolland. Die laatste vordering van de veiling werd door de rechter immers toegewezen.

Grote kans dat die dure auto er nooit komt. Mohammed zal nooit boven het bestaansminimum komen. Welke werkgever gaat nog met hem in zee als hij na twee jaar uit de gevangenis komt? En hoe krijgt hij ooit een Verklaring Omtrent Gedrag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Steef
Steef
4 jaren geleden

na het lezen van dit artikel op de AD site:

https://www.ad.nl/den-haag/in-de-gevangenis-betaalt-mohamed-g-12-50-euro-per-maand-af-wie-draait-op-voor-fraude~aae67bc6/

denk ik toch dat Momhamed er over een aantal jaar heel goed vanaf komt.

regels, rechten, gemakzucht etc in Nederland…..