Een groen appartement voor 15.000 euro per m2?

In Milaan staat een appartementencomplex Bosco Verticale. In dit verticale bos zou ik best willen wonen. Bomen en struiken op het balkon. Gezonder kan het niet.

Vandaag bezochten we Porto Nuovo, een wijk die ook wel aangeduid wordt als het nieuwe Milaan. In 2005 stonden er in dit deel van de stad alleen nog bomen, nu staan er moderne kantoorgebouwen en appartementencomplexen gecentreerd rond een park, Bibliotheca degli Alberi. Er staat ook nog een gebouw in aanbouw. Wat de functie ervan wordt is onbekend. Het was voorbestemd om het ‘pharmacy office’ te gaan huisvesten dat door Brexit naar Italië zou komen. De Hollanders kaapten dat echter voor de neuzen van de Italianen weg.

Niet iedereen was blij met Porto Nuovo. De milieubeweging probeerde het tegen te houden. Ondanks dat groen een belangrijke rol speelt in het dit stadsdeel protesteerde ze hevig: het bos moest blijven. De rechtse burgemeester besloot echter dat Porto Nuovo er moest komen. De huidige links burgemeester kan daar niets meer aan veranderen.

Hoofdgebouw in het nieuwe Milaan is het kantoorgebouw van de bank Uni Crédit. Meest opvallende gebouw is het appartementencomplex Bosco Verticale. Het gebouw won ooit al eens een prijs voor mooiste gebouw van de wereld. Meest opvallend zijn de bomen en struiken op het balkon. Het verklaart de naam: het verticale bos. Er zijn overigens nog wel wat appartementen te verkrijgen. Aanvankelijk was Porto Nuova voor 60% in handen van Italiaanse investeerders en voor 40% van investeerders uit Qatar. Momenteel is het volledig in Qatarse handen en de Qatari schijnen het wel best te vinden dat er leegstand is. Blijkbaar hebben ze toch geld zat.

Het groen in Porto Nuovo maakt deel uit van een grotere ontwikkeling in heel Italië: het land vergroent. Dit komt onder meer door een wet die de Italiaanse regering vorig jaar aannam. Iedere particulier die een bedrijf in de arm neemt om een tuin aan te leggen of zijn tuin flink onder handen te nemen krijgt in een periode van vijf jaar 36% van de kosten terug van de belasting. Dit tot een maximum van 5000 euro. De regering heeft er een potje voor met 600 miljoen euro.

Volgens Nada Forbia van de Associazone Florovivaisti Della Lombardia, dat de wet bedong bij de minister van Landbouw, is de wet een groot succes. In mei werd de wet pas geëffectueerd en in vergelijking met 2017 zijn er in 2018 rond 30% meer tuintjes aangelegd. Al die tuintjes dragen bij aan de vergroening van Italië. Dit jaar wordt er nog meer van verwacht. Ook de nieuwe regering onder leiding van Giuseppe Conte heeft de wet bekrachtigd.

 

De wet betekent ook goed nieuws voor hoveniers en kwekers. Dat bevestigde boomkweker Paolo Arienti. Hij teelt 100 kilometer ten oosten van Milaan op 100 ha. Hij exporteert veel bomen, maar levert ook graag in het thuisland. „Met alleen schoonheid kom je er niet. Maar als je bij de bestuurders komt met verhalen over dat bomen en planten de lucht zuiveren dan willen politici wel luisteren”, vertelde Arienti.

Hoe zat het nou met dat appartement in Bosco Verticale waar ik mijn oog op heb laten vallen? Tja, dat wordt erg lastig. Kosten per m2 zijn 15.000 euro! Dat is net iets te gortig voor mijn portemonnee. Dan te bedenken dat een toilet ongeveer een vierkante meter meet. Wordt een duur plasje.

Arie-Frans Middelburg

 

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties