Herdenkingsbomen geven bewoners Genua hoop

  Het afbreken van de ingestorte Morandi-brug in Genua en de bouw van de nieuwe brug gingen er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Om het leed van de bewoners van de wijken onder de brug wat te verzachten is La Radura della Memoria aangelegd, een plek om te herdenken en vooruit te blikken.

  Onder de nieuwe San Giorgio-brug is de tijdelijke ontmoetingsplek voor de bewoners aangelegd. (Foto: Inside Outside)

  Op 14 augustus 2018 stortte een deel van de Morandi-brug in. 43 mensen vonden daarbij de dood. Behalve deze groep slachtoffers kent de brugramp nog een tweede groep slachtoffers, dat zijn de bewoners die onder de brug wonen. Het afbreken van de ene brug en de bouw van de nieuwe ging de afgelopen twee jaar gepaard met explosies, voortdurende straatopbrekingen en veel herrie.

  Niet vandaag op morgen

  Op termijn wordt het hele gebied rondom de brug aangepakt. Het ontwerp is door het Nederlandse bureau Inside Outside gemaakt samen met Italiaanse bureaus. Dit botanische stadspark waarin onder meer vijftig verschillende boomsoorten een plek krijgen, ligt er niet vandaag op morgen. Waarschijnlijk gaat daar nog wel een paar jaar overheen.

  Tijdelijke ontmoetingsplek

  Om de bewoners nu alvast wat in het vooruitzicht te stellen is La Radura della Memoria aangelegd. Een ronde herdenkingscirkel waarin 43 verschillende boomsoorten zijn verwerkt. Zij symboliseren de dodelijke slachtoffers van de ramp. De cirkel is een tijdelijke installatie. Alle 43 bomen krijgen op termijn elders in het toekomstige stadspark een plek. Nu is de cirkel een nieuwe ontmoetingsplek voor de bewoners rondom de brug.

  In Tuin en Landschap 10 licht Jana Crepon, partner bij Inside Outside, de plannen toe voor de regio rondom de nieuwe San Gorgio-brug. Met een digitaal abonnement kun je het artikel hier lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties