Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen ‘Een groot bedrijf hebben om een boterham te verdienen’

‘Een groot bedrijf hebben om een boterham te verdienen’

0

De Belgische Griet Leroy runt samen met haar man Dirk Decru een kwekerij in Oostnieuwkerke. Ze begonnen met 2000 m2, maar inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 2 ha. Hun assortiment bestaat uit diverse eenjarige tuinplanten, geraniums en cyclamen.

Welke ontwikkeling heeft het bedrijf doorgaan?

„We hebben inmiddels 2 ha, verdeeld over twee bedrijfsunits. In 2013 hebben ween grote investering in ons bedrijf gedaan, met de introductie van een eb- en vloedsysteem. Het systeem moet zich in tien jaar terugverdienen. Door de wetgeving waren we gedwongen aanpassingen te doen. Maar arbeids- en teeltechnisch is dit een grote verbetering gebleken. We hebben minder uitval, meer uniformiteit en betere kwaliteit.”

Heb je de markt zien veranderen?

„De markt is enorm veranderd. Vroeger verkochten we voornamelijk aan de detailhandel. Tegenwoordig wordt er meer verkocht aan de retail, aan discounters. Vroeger kon je met een klein bedrijf een boterham verdienen, nu moet je groot zijn.”

Het hele interview met Griet Leroy vind je hier en is te lezen in Vakblad voor de Bloemisterij nummer 38.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar