’Een matige Valentijn door tegenvallende marges’

„Het is door de hoge prijzen moeilijk om de marges te behalen”, aldus commercieel directeur Cees Bakker van Hilverda de Boer. De prijs van roos was dit jaar hoger dan voorgaande jaren. Minder aanbod uit het buitenland speelde hier een grote rol in. Ook andere producten waren volgens exporteurs goed aan de prijs.

Cees Bakker van Hilverda de Boer is gematigd positief over Valentijn 2020. Hij verwacht dat de omzet ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. „De prijzen zijn fors hoger en is het moeilijk om marges te behalen. De verkoop en logistieke afhandeling zijn goed verlopen, maar gezien de tegenvallende marges is het een matige Valentijn te noemen.’

Ron Hogenboom van Nic den Heyer Bloemenexport noemt de prijs in aanloop naar Valentijn ook hoog. Twee weken geleden lag de prijsvorming op een normaal niveau, daarna stegen de prijzen flink. „We verkopen een giftbox, waar we korte roosjes voor nodig hebben. Voor Red Naomi lengte 4 moest ik € 0,75 betalen. Vorig jaar lag dat zo’n € 0,30 lager”, duidt hij het verschil. Ook chrysant en germini waren duur. „Rode germini ging voor zo’n € 0,60 van de hand. Extreem”, vindt hij. Seizoensbloemen zoals freesia, hyacint en tulp noteerden niet zulke hoge prijzen. „Dat is voor de kweker misschien wat minder gunstig, maar voor ons positief.” Hogenboom geeft aan dat het definitieve resultaat pas na Valentijn is op te maken. „Als wij weinig klachten van klanten ontvangen, is het goed verlopen.”

VGB meldt dat het gunstig is dat Valentijn dit jaar op vrijdag valt. Week 7 deed nog goed mee wat betreft de in- en verkoop. „Afgelopen maandag voor de Valentijn hebben we het drie keer zo druk gehad als op een normale maandag”, vertelt exporteur Marius Dekker. „Wij hebben weinig last ondervonden van storm Ciara. Die raasde gelukkig vijf dagen vóór Valentijnsdag langs”, voegt hij toe.

Henk Spaargaren van Florink kon in de verkoop wél merken dat er een storm was overgewaaid. Zijn klanten -tuincentra- deden het afgelopen week wat rustiger aan, omdat ze in het weekend minder bezoekers hadden gehad. Op de klok daalden de prijzen van planten in week 7 licht. Spaargaren geeft aan dat hij als plantenexporteur niet heel erg profiteert van een dag zoals Valentijn. „Gewoon een goede week, geen extremen hier.”

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties