Een overgangstermijn voor plantenpaspoort is uitgesloten

Het plantenpaspoort treedt hoe dan ook in werking vanaf 14 december 2019, in de hele EU. Er komt geen overgangsperiode, laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Die ruimte hebben de lidstaten, en dus ook Nederland, niet.

Schattingen lopen enigszins uiteen, maar afgaand op geluiden uit de praktijk heeft wel 70 tot 90% van de potplantentelers hun zaakjes op orde wat betreft het plantenpaspoort. Desondanks zullen er na 14 december zendingen in omloop zijn/komen zonder plantenpaspoort. Het is onmogelijk te voorspellen hoeveel zendingen dat zullen zijn. Het is ook afwachten hoeveel zendingen uit andere lidstaten zonder plantenpaspoort naar NL gestuurd zullen worden.

De NVWA en keuringsdiensten als Naktuinbouw proberen daar in het begin nog pragmatisch mee om te gaan. Het moet echter wel geaccepteerd worden in andere lidstaten, laat Marieke Florijn-Bonhof, senior beleidsmedewerker NVWA weten.

Het uitgebreidere waarom er geen overgangstermijn komt/kan komen van het plantenpaspoort, is te lezen in een extra artikel online.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties