Hortipoint Eerste boom aangeplant voor Floriade 2022 in Almere

  Eerste boom aangeplant voor Floriade 2022 in Almere

  0

  Op 30 november is op het Weerwatereiland in Almere de eerste boom voor de Floriade 2022 geplant, een flink uit de kluiten gewassen rode beuk. Hiermee is het startsein gegeven voor de aanleg van het arboretum dat straks het groene hart vormt van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

  Een rode beuk is als eerste boom aangeplant op de Floriade. Foto: Tim Buiting

  De bomen en planten, die van A tot Z worden gerangschikt, blijven ook na de Floriade staan en worden onderdeel van de stadswijk die op het terrein verrijst. Het arboretum is een idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, die het masterplan voor de expo ontwikkelde.

  Hij deelde het Floriadeterrein op in rechthoekige kavels. Tussen die kavels komen vier meter brede groenstroken met planten waarvan de botanische naam met dezelfde letter begint. Zo loopt de verzameling op van A tot en met Z. Samen voren deze bomen en planten het arboretum.

  Gezonde, groene stad

  Landschapsarchitect Niek Roozen: „Alle planten en bomen in het arboretum worden geselecteerd op basis van de bijdrage die ze leveren aan een groene, gezonde stad. Denk aan bomen die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren of bomen die voedsel leveren, zoals tamme kastanjes of vruchten.”

  Groen in de stad heeft een positief effect op het woon- en werkklimaat, zegt hij. „Mensen kunnen zich beter concentreren, patiënten in ziekenhuizen genezen sneller. Zonder groen kunnen we eigenlijk geen goede steden bouwen.”

  Aanbestedingstraject

  Vanaf februari 2018 wordt gestart met de aanplant van bomen. De gemeente Almere start deze week een aanbestedingstraject voor de transporteur en groenaannemer die de bomen zullen vervoeren en aanplanten op het Floriadeterrein. De bomen kunnen worden aangemeld door Nederlandse kwekers via een website die eveneens deze week is gelanceerd.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar