Eerste contracten voor Aardwarmte Maasdijk getekend

De bestuursleden van Warmtecoöperatie Maasdijk hebben als eerste het warmteleveringscontract voor aardwarmteproject Maasdijk getekend. Daarmee hebben ze zich voor 15 jaar aan het project verbonden.

Afgelopen jaar is samen met leden van de warmtecoöperaties Polanen en Maasdijk het warmteleveringscontract opgesteld waarbij het project is opgebouwd volgens een kostprijs- en participatiemodel. Op dit moment is de werving onder glastuinders in volle gang. Bij 300 bedrijven is de energiesituatie al doorgelicht. „Zij weten precies waar ze aan toe zijn”, zegt Marco van Soerland, directeur Energie Transitie Partners en Trias Westland. Komende weken verwacht hij dat een groot aantal contracten zal binnenkomen. Van de 400 potentiële klanten zullen er ongeveer 200 meedoen, is zijn verwachting. Inmiddels is ook de aanbesteding van de boringen aangekondigd op Tenderned om aan de markt kenbaar te maken dat de realisatie van de geothermieputten snel in 2021 in de markt worden gezet.

„Aardwarmte Maasdijk gaat alleen slagen als er voldoende ondernemers zijn die voorsorteren voor de langere termijn”, stelt het bestuur van Warmtecoöperatie Maasdijk. „Door nu de juiste stappen te zetten kunnen we voor de lange termijn onze energievoorziening goed inrichten. Aardwarmte maakt het mogelijk grip te houden op de kostprijs en is bovendien een enorme stap naar duurzaam produceren.”

De coöperatie onderzoekt samen met Energie Transitie Partners de mogelijkheid om drie aardwarmtedoubletten achter elkaar te realiseren. Daarbij bevinden de putten zich bovengronds enkele meters naast elkaar en worden ze schuin geboord waardoor er op diepte een grote afstand is tussen de putten (1,5 tot 2 km). Samen met vijf andere bronnen (Trias I en II, Polanen, Wippolderlaan en Kralingenpolder) gaan deze doubletten deel uitmaken van Warmtesysteem Westland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties